Mainos

Puolueet kannattavat jäsenäänestystä

Innostus jäsenäänestyksiin puoluejohdon valinnassa leviää kulovalkean tavoin eduskuntapuolueissa.

Innostus jäsenäänestyksiin puoluejohdon valinnassa leviää kulovalkean tavoin eduskuntapuolueissa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen liittyi sunnuntaina jäsenäänestyksen kannattajiin. Räsänen kirjoittaa blogissaan kannattavansa ajatusta myös omassa puolueessaan, jos jäsenäänestys saadaan vain teknisesti toteutettua järkevällä tavalla.

- Miksipä ei saataisi? Jäsenäänestys puolueen puheenjohtajaa valittaessa laajentaisi demokratiaa. Puoluekokousedustajiksi valikoituu vain pieni joukko jäsenistöstä. Ehkäpä sillä tavoin saataisiin kannusteita myös puolueen jäseneksi liittymiseen.

Jos jäsenäänestys järjestetään, sen tulisi Räsäsen mielestä olla sitova. Puoluekokouksen valitseman puheenjohtajan asema olisi hankala, jos jäsenistö olisi ehdottanut toista nimeä.

SDP:ssä ristivetoa

Keskustelua jäsenäänestyksen järjestämisestä on käyty tähän saakka lähinnä sosiaalidemokraattien riveissä. SDP:n johto on kuitenkin torjunut puheenjohtajakisaan ilmoittautuneen kansanedustaja Erkki Tuomiojan ja hänen tukijoidensa vaatimukset jäsenvaalin käyttöönotosta.

Amerikan-matkaltaan palannut pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) otti viikonloppuna ensi töikseen nettipäiväkirjassaan kantaa jäsenäänestyksiin puolueiden puheenjohtajavaalissa. Keskustajohtaja piti jäsenvaalia varteenotettavana vaihtoehtona.

Vanhanen arvioi, että Suomeen voitaisiin näin tuoda Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalien hyvät puolet. Jäsenvaalin puolesta on puhunut myös keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Myös kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Sari Sarkomaa asettui sunnuntaina jäsenäänestyksen kannalle. Opetusministeri Sarkomaan mielestä jäsenäänestys voisi lisätä poliittisen päätöksenteon avoimuutta ja nuorten kiinnostusta puoluetoimintaan.

Pienimmässä eduskuntapuolueessa asia on jo hoidettu. Perussuomalaiset toteuttivat puheenjohtaja Timo Soinin mukaan suoran jäsenyyden jo puolueen perustavassa kokouksessa vuonna 1995.

Jokaisella puolueen jäsenmaksun maksaneella jäsenellä on siten puhe- ja äänioikeus puoluekokouksessa, ja jokainen pääsee siten suoraan vaikuttamaan puolueen johdon valintaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.