MTV Uutisten tiedot: Lakiesitys matkustusrajoituksista lähtee lausuntokierrokselle ilman poliittista kuittausta – tällaisista maista Suomeen voisi tulla

MTV Uutisten tietojen mukaan Suomeen voi tulla vapaasti maista joissa on kaksinkertainen tartuntatilanne Suomeen nähden. Suomen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 50 koronatapausta 100 000 asukasta kohden kahden viimeisen viikon ajalta. Tämä tarkoittaisi että Suomeen voisi tulla maista joissa ilmaantuvuusluku on 100/100 000 asukasta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle. 

MTV Uutisten tietojen mukaan lakiesitys matkustusrajoituksista on lähdössä tänään lausuntokierrokselle. Hallituksen kaikki puolueet eivät ole kuitenkaan vielä kuitanneet esitystä, ja se tulee muuttumaan lausuntokierroksen aikana ja jälkeen.

Hallituslähde ennakoi että jo lausuntokierroksella esimerkikis matkailuyrittäjiltä tullee esitykselle täystyrmäys.

Lausuntokierrokselle lähtee  virkamiesten tekemä pohjaesitys.

Tällainen malli on kyseessä

Esityksessä on edelleen kyse mallista, jossa Suomeen voidaan tulla kolmeksi päiväksi, jos lähtömaassa on tehty tuore (alle 48 h) negatiivinen koronatesti.

Matkustajan täytyy tehdä toinen koronatesti Suomeen saapuessa, jos matka kestää kolmesta kuuteen päivää.

Jos matka kestää enemmän kuin kuusi päivää, matkustajan täytyy olla kolme päivää karanteenissa Suomeen saapuessa ja vasta sen jälkeen ottaa toinen koronatesti.

Esitys ei ole menossa läpi

Selvää on kuitenkin, että tällainen esitys ei mene eduskunnasta läpi.

MTV Uutiset kertoi jo viime viikolla että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei hyväksy näin monimutkaista mallia. Karanteeni on myös valiokunnan mukaan perustuslainvastainen.

– Kuka edes valvoo, että matkustaja pysyy karanteenissa kolmen päivän ajan ja sitten vielä ottaa toisen koronatestin? Mahdotonta, pohtii hallituspuoleen kansanedustaja.

Lakiesityksen kanssa on elettävä pitkään

Vaikka koronarokote löytyisi piankin, saavat koronarokotteen ensisijaisesti riskiryhmät ja terveydenhuollon työntekijät. Siksi matkustusrajoitukset ovat voimassa varmaan vielä talvella 2022.

– Tällä esityksellä pitäisi pystyä toimimaan pitkään, koska rokotetta ei anneta heti kaikille.

Eduskunnassa halutaan myös, että pikatestit otetaan käyttöön. Ne ovat hyvin luotettavat ja paljon halvemmat kuin perinteiset testit.

– Suomeen saavuttaessa tehdyllä negatiivisella pikatestillä voisi oleskella Suomessa vapaasti, sanoo hallituksen edustaja MTV Uutisille.

Lausuntokierros kestänee pari viikkoa

Jos lausuntokierros kestää pari viikkoa, se tarkoittaa, että eduskunta ei näillä näkymin ehdi käsitellä asiaa tämän vuoden puolella.

Silloin uusi lakiesitys tartuntatautilain muuttamiseksi saadaan valmiiksi vasta helmikuussa, eduskunnan istuntotauon jälkeen.

Eduskunta on linjannut, että mietintöjen tulee olla valmiit 8.12. jotta eduskunta ehtii käsitellä niitä ennen joulua.

Selvää on joka tapauksessa, että väliaikaista muutosta tartuntatautilakiin ei saada valmiiksi ennen 23.11.

Siitä päivästä lähtien Suomeen voi matkustaa vapaasti muista Schengen-maista ilman rajoituksia, ellei hallitus pysty pidentämään nykyisiä rajoituksia juridisin perustein.

Tämä voi kuitenkin olla hankalaa, koska EU-komission mukaan ei ole mahdollista rajoittaa Schengen-alueen sisäistä liikkumista 22.11. jälkeen. Ulkorajaliikenteen rajoitukset sen sijaan jatkuvat.

MTV Uutisten tietojen mukaan halituksessa ei ole kuitenkaan käynnissä mitään neuvotteluja mahdollisista toimista, hallituslähde ihmettelee . 

Edelliselle lakiesitykselle täystyrmäys eduskunnassa

Hallitus joutui vetämään edellisen matkustusrajoituksiin liittyvän lakiesityksensä pois eduskunnasta kolme viikkoa sitten. Esitys oli huonosti valmisteltu ja siinä oli perustuslaillisia ongelmia. 

Hallituksen esittämät uudet rajoitukset tehdään siis muutoksella tartuntatautilakiin. Lakiesitys on ollut sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäministeriön valmistelussa.

Lue myös:

    Uusimmat