MTV:n Uutisten tieto: Perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilaista voi valmistua jo perjantaina – kasvattaisi valtuuksia sulkea yksityisiä tiloja

4:24
Mistä hallitus tänään neuvottelee? Katso videolta koko keskustelu!

Tartuntatautilakia uudistetaan parhaillaan. MTV Uutisten tietojen mukaan käsittelyssä oleva lakiesitys läpäisee näillä näkymin perustuslakivaliokunnan käsittelyn suurilta osin.

Nykyisin alueet ja kunnat voivat sulkea kuntien tiloja tartuntojen estämiseksi.

Uuden tartuntatautilain mukaan myös yksityisiä laitoksia ja tiloja voitaisiin sulkea kahdeksi viikoksi. Tämä riippuu kuitenkin siitä, läpäiseekö lakiesitys perustuslakivaliokunnan käsittelyn. Elinkeinon harjoittaminen on laajasti suojattu Suomen perustuslaissa.

MTV Uutisten tietojen mukaan esitys läpäisee näillä näkymin perustuslakivaliokunnan käsittelyn suurilta osin.

Ongelmallisena pidetään kuitenkin sitä, jos jopa kuntatasolla voitaisiin päättää yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan sulkemisesta.

– Osaaminen ja tietotaito ei voi olla yhtä hyvä kaikissa kunnissa. On hankalaa perusoikeuksien kannalta, jos kunnan virkamies mielivaltaisesti voisi päättää toiminnan sulkemisesta, toteaa eräs kansanedustaja MTV Uutisille.

Tämä voisi myös johtaa siihen, että yksityistä yritystoimintaa kohdellaan eri tavalla eri kunnissa. Siksi olisi parempi vaihtoehto, että elinkeinotoiminnan rajoittamisesta ei päätettäisi kuntatasolla, vaan päätökset tehtäisiin aluehallintoviranomaisten päätöksellä.

– Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea sanoa, miten perustuslakivaliokunnan lausunto muotoillaan. Asiantuntijalausunnot vaikuttavat paljon, mihin lopputulokseen valiokunnassa päädytään.

Taloudellisista korvauksista ei juuri mainita

Ongelmallista on myös, että lakiesityksessä ei juuri mainita taloudellisista kompensaatioista niille yrityksille, joiden toimintaa rajoitetaan tai tiloja suljetaan.

Tartuntatautilain uudistuksessa voimaan tulevat keinot eivät kuitenkaan pysäytä brittiläisen virusmuunnoksen leviämistä, vaan se voidaan tehdä jo nykyisillä toimenpiteillä.

– Esimerkiksi kokoontumisrajoitusten kiristäminen, koulujen sulkeminen sekä rajojen testaukset vaikuttavat paljon enemmän tähän, pohditaan eduskunnassa. 

Näitä toimia voidaan jo tällä hetkellä ottaa käyttöön. Alakouluja ei ole siirretty vielä etäopetukseen kielteisten vaikutusten vuoksi. Riskinä on se, että jotkut oppilaat syrjäytyvät entisestään, jos etäopetukseen siirrytään.

Perustuslakivaliokunta käy läpi asiantuntijoiden lausunnot kokouksessaan huomenna.

Laki voitaisiin hyväksyä jo helmikuun alkupuolella

MTV Uutisten tietojen mukaan on hyvin mahdollista, että perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilain uudistuksesta valmistuisi jo tämän viikon perjantaina.

Lausunto annetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka tekee asiasta varsinaisen mietinnön.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt lausunnot myös hallintovaliokunnalta, liikenne- ja viestintävaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta ja talousvaliokunnalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on kertonut pyytäneensä valiokunnilta lausunnot 22. tammikuuta mennessä.

Sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö antaa vastineen lausunnoista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

– Optimistisimman aikatauluarvion mukaan valiokunnan mietintö voisi valmistua neljäs helmikuuta,  Lohi arvioi.

Eduskunnan ensimmäinen käsittely voisi tällöin olla 5. helmikuuta, ja toinen käsittely, jossa lakiesitys hyväksytään, olisi aikaisintaan 9. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja