Puolet Wienin filharmonikoista kuului natsipuolueeseen

Maailmankuulu Wienin filharmoninen orkesteri on julkaissut natsihistoriaansa valottavia artikkeleita. Orkesteri vahvisti, että 60 sen 123 soittajasta kuului natsipuolueeseen vuonna 1939.

Artikkeleissa kerrotaan myös uutta tietoa 13 juutalaisesta tai juutalaisen kanssa naimisissa olleesta muusikosta, jotka erotettiin orkesterista. Viisi soittajista kuoli sittemmin keskitysleireillä.

Filharmonikot on tunnettu vuosittaisesta uudenvuoden konsertistaan, jossa esitetään Straussin säveltäjäsuvun musiikkia. Wienin Musikvereinin Kultaisessa salissa esitettävä konsertti lähetetään 80 maahan. Suomessa Yle televisioi konsertin.

Vuonna 1939 aloitettu perinne on tutkija Fritz Trümpin mukaan natsien propagandan tuote. Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels halusi luoda Wienille leppoisan kulttuurikaupungin imagon.

Historia julki netissä

Orkesteria on kritisoitu taustastaan vaikenemisesta. Poliittisen painostuksen takia orkesteri avasi arkistonsa kolmelle tutkijalle, jotka se palkkasi kirjoittamaan historiaa käsitteleviä artikkeleita. Päätös tehtiin viime uudenvuoden konsertin jälkeen. Tutkijoille annettiin alle kaksi kuukautta aikaa työn tekemiseen.

Artikkelit julkaistiin orkesterin kotisivuilla niin sanotun Anschlussin eli natsi-Saksan ja Itävallan yhdistymisen vuosipäivän alla. Tiistaina tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun saksalaiset sotilaat marssivat Itävaltaan. Natsit hallitsivat Itävaltaa vuosina 1938–1945.

Vuonna 1992 julkaistussa orkesterin historiikkina pidetyssä Democracy of Kings -kirjassa natsiyhteyksiä ei käsitelty. Kirjan kirjoittaja Clemens Hellberg on sanonut, ettei hänellä ollut pääsyä arkistomateriaaleihin. Orkesteri, joka on yksi Itävallan suurimmista turistinähtävyyksistä, on ollut tarkkana brändistään ja vältellyt historiansa esiin tuomista.

Filharmonikkojen kotimaassa natsiyhteyksiä on käsitelty myöhään. Maa ilmaisi pahoittelunsa tapahtumista vasta vuonna 1991, yli neljä vuosikymmentä sodan päättymisen jälkeen.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat