Puolet tyypin 2 diabeetikoista ei tiedä sairastavansa – tutustu oireisiin

Ihminen ei välttämättä kiinnitä huomiota vuosien kuluessa hiljalleen nousevaan verensokeriin. Siksi noin neljännesmiljoona suomalaista ei tiedä sairastavansa tyypin 2 diabetesta.

Korkeaan verensokeriin liittyy tyypillisesti epämääräinen väsymys.

– Ihminen ei ole kaikin tavoin niin virkeä, professori Matti Uusitupa sanoo.

Vetämättömyyttä voi ilmetä erityisesti aterioiden jälkeen. Korkeasta verensokerista voi kieliä myös janoisuus, suun kuivuminen, pissahätä, masentuneisuus, ärtyneisyys, jalkasäryt, näön heikkeneminen ja tulehdusherkkyys.

– Verensokerin kohoaminen kehittyy yleensä hitaasti ja on sen takia vaikea tunnistaa. Siksi karkeasti puolet Suomen noin puolesta miljoonasta tyypin 2 diabeetikosta ei tiedä sairastavansa tautia. Heidän verensokerinsa voi olla jopa kolmin- tai nelinkertainen normaaliin nähden, mutta kun se nousee hitaasti, niin ihminen tavallaan sopeutuu siihen.

Uusitupa sanoo, että tyypin 2 diabetesta pitäisi aktiivisesti seuloa ja hoitaa varhaisvaiheessa, jottei tauti pääsisi pahenemaan.

– Jos suvussa on diabetesta, niin oma tilanne kannattaa aika ajoin tarkistaa. Ja jos alkaa olla oireita, niin ilman muuta pitää mennä lääkäriin. Sokeriarvojen mittauttaminen on nykyään niin halpaa, että jos sitä pyytää, niin kyllä mitataan.

– Tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä myös elämäntapamuutoksilla: pysyvällä painon pudotuksella, liikkumalla ja terveellisesti syömällä, Uusitupa muistuttaa.

Kuva: Colourbox.com

Diabeetikkojen määrä kasvaa vauhdilla

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin diabeteksesta ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan kanssa huhtikuussa 2014. Katso video alta.

Diabeetikkojen määrä kasvaa hurjaa vauhtia 23:22

Lue myös:

    Uusimmat