Mainos

Puolet nuorista ei tunne ehkäisyasioita

Nuorten naisten aborttiluvut ovat nousseet. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaille.

Noin puolella nuorista on heikot tiedot ja vääriä luuloja ehkäisyasioista, selviää sekä kotimaisista että ulkomaisista tutkimuksista. Gynekologi Tarja Olkinuoran mukaan vain viidennes nuorista tietää, ettei hormoniehkäisy heikennä hedelmällisyyttä. 40 prosenttia taas luulee, että ehkäisyn käytön jälkeen on vaikeampi tulla raskaaksi.

Olkinuoran mukaan nuoret tarvitsevat paljon asiallista tietoa ehkäisystä jo ennen kuin seksielämä alkaa. Hän puhui Maailman ehkäisypäivään liittyvässä tilaisuudessa Helsingissä.

-Jos sata seksuaalisesti aktiivista naista ei käytä vuoteen ehkäisyä, Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan heistä 80-90 on vuoden kuluttua raskaana, lääkäri kuvailee.

Noin 30 000 suomalaistyttöä tulee vuosittain ikään, jossa ehkäisyn tarve alkaa. 30 vuotta gynekologina toiminut Olkinuora sanoo, että turvalliseen ehkäisyyn kuuluvat sekä kondomi että pillerit. Kondomi suojaa myös sukupuolitaudeilta.

Olkinuora suosittaa pelkän kondomin käyttöä raskauden estämiseen silloin, jos raskaaksi tullessa voi pitää vauvan. Jos käyttää pelkkää kondomia, on ajan kysymys, milloin tulee raskaaksi.

-Yhdistelmäpillerit ehkäisevät erittäin tehokkaasti raskaaksi tuloa. Ne myös vähentävät kuukautiskipuja, kuukautiskiertoon liittyviä oireita ja kuukautisvuotoa. Pillerit suojaavat muun muassa munasarja-, suolisto- ja kohdun runko-osan syöviltä. Osa pillereistä estää aknea, Olkinuora sanoi. Hän on yksityisgynekologeja edustavan Gynaecologi Practici ry:n puheenjohtaja.

Abortti pelottaa ja hämmentää

Vajaat puolet aborttiin päätyvistä alle 20-vuotiaista naisista ei ole käyttänyt mitään ehkäisyä. Viime vuosina nuorten naisten aborttiluvut ovat kohonneet. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaille. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa vuosittain noin 10 000, joista puolet alle 30-vuotiaille.

Raskaudenkeskeytykseen päätyvä nuori nainen on usein sekä hämmentynyt että peloissaan. Nuori pelkää kipua, kuluja ja sitä, saavatko vanhemmat tietää hänen tilanteestaan.

Helsingin kätilöopiston sairaalassa syntyy maan eniten vauvoja ja tehdään eniten raskaudenkeskeytyksiä. Abortteja tehdään päivittäin kymmenkunta.

-Osa nuorista lykkää peloissaan asiasta puhumista niin pitkälle, ettei raskaudenkeskeytystä voi enää tehdä. Nuorin tällainen potilas on ollut 15-vuotias, kätilö ja osastonhoitaja Marja Tikka sanoo, Hän työskentelee Kätilöopiston sairaalan Perhesuunnittelupoliklinikalla.

Välillä keskeytykseen tulee samoja ihmisiä. Kun elämänhallinta on mennyt, nuori nainen saattaa palata asiakkaaksi kolmekin kerta vuoden sisään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.