Mainos

Puola jätti rokotteet tilaamatta - terveysministeristä tuli sankari

Pandemrix-jälkipyykki on nostanut Puolan terveysministerin Ewa Kopazin sankarin asemaan.

Samaan aikaan kun muualla Euroopassa kohkattiin sikainfluenssarokotuksista ja kiirehdittiin rokotteiden hankintasopimusten kanssa, Puolan terveysministeri kieltäytyi allekirjoittamasta H1N1-rokotesopimusta minkään lääkefirman kanssa.

Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa maaliskuussa 2010 Kopaz kertoi Puolan päätyneen eteläisen pallonpuoliskon sairastelua analysoituaan siihen, että kyseessä oli lievä pandemia.

Tästä huolimatta Puola ryhtyi varmuuden vuoksi muiden Euroopan maiden tavoin neuvottelemaan lääkefirmojen kanssa rokote-erän hankkimisesta. Sopimus jäi kuitenkin solmimatta.

Kopaz perusteli H1N1-rokotteen tilaamaatta jättämistä muun muassa sillä, että sopimustekstissä vastuu rokotteen kaikista mahdollisista sivuvaikutuksia jäi hankinnan tekevälle hallitukselle.

Lisäksi Kopazia arvelutti muualta tihkuva tieto rokotteen aiheuttamista sivuvaikutuksista ja epäilyistä sen roolista joissain kuolemantapauksissa.

Perustellessaan aikanaan päätöstään Puolan parlamentille Kopaz vetosi velvollisuuteensa.

- Onko minun velvollisuuteni allekirjoittaa sopimuksia, joista hyötyy Puola vai sopimuksia, joista hyötyy lääketeollisuus?

Kopaz kritisoi Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa lääkefirmoja erittäin voimakkaasti ja pitää niiden keinoja hyvin arveluttavina.

- Ei ole todellakaan hyväksyttävää, että rokotteen tuottaja mediakampanjan avulla käyttää hyväkseen pelkoa ja pakottaa hallitukset tiettyyn päätökseen, Kopaz jyrisee.

Kopazmoitti lääkefirmoja myös sikainfluenssarokotteen hinnoittelusta

- Se, että tarjottu rokote oli 2-3 kertaa kalliimpi kuin kausi-influenssarokote, vaikka molemmat perustuvat samaan teknolgiaan, on tosiasia, jota en vaivaudu kommentoimaan, Kopaz ruoski lääkeyhtiöitä puheenvuorossaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.