Puola ja Ukraina pääsemässä sopuun maatalouskiistassa: "Olemme ottaneet askeleen eteenpäin"

Puola ja Ukraina ovat edistyneet ukrainalaisten maataloustuotteiden tuontikiistan ratkaisussa, sanoo Puolan pääministeri Donald Tusk.

EU on halunnut tuontivapauksilla tukea Venäjän hyökkäyssodan keskellä olevaa Ukrainaa, mutta toimenpiteet ovat herättäneet närää muun muassa naapurimaa Puolassa, joka on katsonut vapaan tuonnin häiritsevän sen markkinoita.

Puolalaiset maanviljelijät ovat toistuvasti osoittaneet mieltään asian vuoksi.

Tusk ja Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal keskustelivat asiasta Puolan pääkaupungissa Varsovassa.

Shmyhal otettiin vastaan näyttävän seremonian saattelemana. Siinä Ukrainan liput nostettiin salkoihin hallitusrakennuksen ulkopuolella.

– Maatalousasioissa olemme ottaneet askeleen eteenpäin, Tusk kertoi paikan päällä olleille toimittajille tapaamisen jälkeen.

Puola on ollut Ukrainan vankka tukija sen jälkeen, kun Venäjä aloitti yli kaksi vuotta sitten laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa. Ukrainalle myönnetyt tuontivapaudet olivat kuitenkin hiertäneet suhteita viime kuukausina.

Ratkaisu kuitenkin siirtyi

Vieläkään asiassa ei päästy täysin osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, eikä sitä ollut myöskään ennakkoon odotettu. Pääministerit kuitenkin allekirjoittivat yhteisen linjauksen tulevaisuudessa käytäville neuvotteluille.

– Me etsimme ratkaisuja ja olemme myös lähentyneet niitä (liittyen) Puolaan saapuvien tuotteiden määristä, Tusk sanoi.

Tuskin mukaan pääministerit keskustelivat myös ukrainalaisten tuotteiden kuljettamisesta Puolan kautta.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt Puolaa helpottamaan rajaliikennettä varoittaen, että mielenosoitusten aiheuttamat viivästykset voivat haitata myös asetoimituksia.

– Odotamme tämänpäiväisten neuvottelujen tuottavan tuloksia ja että löydämme tapoja ratkaista ongelmat, Shmyhal totesi sosiaalisessa mediassa tapaamisen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat