Puolan pääministeri: Puola lopettaa Ukrainan aseistamisen

Toimittaja seurasi taisteluja tykistön mukana – näki venäläisten raivon ja ukrainalaisten menestyksen 3:33
Toimittaja seurasi taisteluja tykistön mukana – näki venäläisten raivon ja ukrainalaisten menestyksen

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoo maan lopettavan aseiden lähettämisen Ukrainaan, kertoo puolalainen uutistoimisto PAP.

Televisiokanava Polsat Newsillä keskiviikkona puhunut Morawiecki sanoi Puolan aseistavan nyt itseään uudemmilla aseilla sen sijaan, että lähettäisi aseita Ukrainaan.

– Jos haluat puolustaa itseäsi, sinulla on oltava jotain, millä puolustaa, Morawiecki sanoi.

– Noudatamme sitä periaatetta. Siksi olemme tehneet paljon uusia hankintoja, hän jatkoi.

Välit kiristyneet viljarajoitusten vuoksi

Morawiecki sanoi Puolan auttavan Ukrainaa voittamaan Venäjän "barbaarisen" hyökkäyksen, mutta että ei voisi antaa Ukrainan viljan horjuttaa Puolan markkinoita.

–  Olimme ensimmäisenä antamassa runsaasti apua Ukrainalle ja siksi odotamme heidän ymmärtävän meidän intressejämme, Morawiecki sanoi.

Pääministeri vakuutti, että Puola sallii edelleen ukrainalaistuotteiden ja länsiaseiden kauttakulun.

Puolan ja Ukrainan välit ovat olleet perinteisesti hyvin lämpimät, mutta viime aikoina välit ovat viilentyneet ukrainalaisen viljan tuontikiellon vuoksi. Puola kutsui keskiviikkona Ukrainan Varsovan-suurlähettilään puhutteluun asian vuoksi.

EU salli kesäkuussa Puolan, Bulgarian, Unkarin, Romanian ja Slovakian rajoittaa ukrainalaisen viljan tuontia alueelleen, koska maat pelkäsivät ukrainalaisviljan sotkevan niiden omia markkinoita. Rajoitusten takaraja umpeutui viime viikon perjantaina.

Puola, Unkari ja Slovakia sanoivat jatkavansa viljan tuonnin rajoituksia, minkä vuoksi Ukraina nosti kanteen maita vastaan Maailman kauppajärjestö WTO:ssa.

Lue myös:

    Uusimmat