Mainos

Punkeista paikoittain jopa kolmannes voi tartuttaa borrelioosin

Borrelioosia kantavia punkkeja voi olla paikoittain jostakin populaatiosta jopa kolmannes. Bakteeri ei kuitenkaan siirry ihmiseen heti punkin purressa.

Jos ihmisten omiin havaintoihin on uskominen, punkkeja on Suomessa nykyään paljon enemmän kuin ennen. Tutkittuja vertailukohtia aikaisempaan ei ole paljon, mutta ne puoltavat ihmisten havaintoja.

– Meillä on yksi selvä tutkimus, jossa tutkittiin Turun saaristossa tietyillä alueilla puutiaisia. Toistimme saman tutkimuksen ihan samoilla saarilla samoilla menetelmillä, ja siinä saatiin tosi paljon enemmän puutiaisia niiltä samoilta paikoilta, tutkijatohtori Eero Vesterinen Helsingin yliopistosta kertoi Huomenta Suomessa tiistaiaamuna.

Jos liikkuu jatkuvasti alueella, jossa on paljon puutiaisia, riskitkin ovat suurempia.

– Tietyissä paikoissa jopa 30 prosenttia punkeista kantaa borreliaa.

Vesterinen kuitenkin rauhoittelee ihmisten pelkoja.

– Borrelian siirtymisessä kestää kuitenkin noin 24 tuntia. TBE-virus siirtyy saman tien, mutta sitä taas on punkeissa tosi vähän.

Erityisen paljon punkkeja löytyy lemmikkieläimistä, koska koirat ja kissat liikkuvat samoissa paikoissa kuin puutiaisetkin.

– Hyvä esimerkki on kansalaiskeräys, jonka toteutimme Turun yliopiston puutiaistutkimuksessa vuonna 2015. Suurin osa kaikista 20 000 näytteestä oli koirista ja kissoista.

– Ihminen liikkuu enimmäkseen hoidetulla nurmikolla. Eihän siellä puutiaisia ole, Vesterinen sanoo.

Miksi punkkien määrä kasvaa? Miksi punkkeja ylipäätään on olemassa? Katso video ylhäältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.