Punaisella torilla juhlittiin voitonpäivää - katso kuvat

Venäjällä on vietetty poikkeuksellisen näyttävästi voitonpäivää. Natsi-Saksasta saadusta voitosta tuli tänä vuonna kuluneeksi 65 vuotta. Kaikkiaan Venäjän paraateihin osallistui yli 100 000 sotilasta eri puolilla maata.

Moskovassa massiivista 11 000 sotilaan paraatia seurasivat presidentti Dmitri Medvedevin seurassa Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Kiinan presidentti Hu Jintao.

- Sota teki meistä vahvan valtion, mutta velvollisuutemme on estää sen toistuminen. Meidän täytyy muistaa, että sota ei alkanut yhdessä yössä. Pahuus kerää voimia, jos sitä väistellään ja yritetään olla huomaamatta, Medvedev julisti puheessaan.

Nato-sotilaat mukana marssissa

Marsseihin osallistuivat tänä vuonna poikkeuksellisesti myös sodanaikaisten liittolaismaiden Puolan, Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltojen sotilaat. Britanniasta mukana oli ilmavoimien soittokunta sekä walesilaiskaartin ensimmäisen pataljoonan sotilaita punaisissa takeissaan ja korkeissa karhunnahkapäähineissään.

Nato-sotilaiden marssi Punaisella torilla herätti jo etukäteen soraääniä muun muassa kommunistien joukossa, vaikka useimmat venäläiset suhtautuvatkin siihen melko myönteisesti. Levada-tutkimuskeskuksen mukaan 55 prosenttia venäläisistä hyväksyi Nato-sotilaiden osallistumisen, 28 prosenttia vastusti sitä ja loput suhtautuivat välinpitämättömästi.

Veteraanit surivat Neuvostoliiton hajoamista

Nato-joukkojen osallistumisesta keskusteltiin myös Moskovan Gorkin puistossa, jonne sotaveteraanit kerääntyivät viettämään voitonpäivää. Nuoret sotilaat tarjoilivat heille tattaripuuroa - samanlaista mitä sodan aikanakin syötiin.

- Sodan aikana iloitsin lämpimästi liittolaismaista, kuvaili Kurskin taisteluun vuonna 1943 osallistunut sotaveteraani, entinen panssaripataljoonan upseeri Selarkis Boikov.

- Se, mihin suuntaan nämä maat lähtivät sodan jälkeen, on heidän oma asiansa.

Monet sotaveteraanit pitävät ikävänä Neuvostoliiton hajoamista ja erityisesti sitä, kuinka entiset maanmiehet voivat sotia toisiaan vastaan kuten Georgian sodan tapauksessa vuonna 2008.

- Minä taistelin yhden, yhtenäisen maan puolesta. On hyvin paha, että erosimme toisistamme. Muualla maailmassa maat ovat yhdistyneet, meillä mennään hajaannukseen. Jos Neuvostoliitto olisi pysynyt yhdessä, olisimme voittamattomia, uskoi puolestaan sotaveteraani, insinööri-majuri Mihail Gutovski.

(MTV3 - STT)

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Lue myös:

    Uusimmat