Pukeutumisneuvoja etsii kadonnutta tyylipersoonaa

Kun tyyli kaipaa päivitystä tai peräti löytymistään, pukeutumisneuvoja auttaa löytämään parhaat vaateratkaisut.

Edessä isot juhlat, tärkeä työhaastattelu tai muu tyylikästä pukeutumista vaativa tilaisuus, ja perinteinen ”mulla ei ole mitään päälle pantavaa” -kriisi on käsillä. Pukeutumiskriisien kanssa ei tarvitse jäädä pähkäilemään yksin.

– Pukeutumispalvelua kannattaa käyttää rohkeasti. Pukeutumisneuvonta on kokonaisvaltaista palvelua, jossa haetaan asiakkaalle oikeat, oikeissa mittasuhteissa olevat ja istuvat vaatteet, jotka korostavat henkilön hyviä puolia, kertoo pukeutumisneuvojamestari Satu Tapola Sokokselta.

Pukeutumisneuvojan kohderyhmä koostuu eri ikäisistä naisista, mutta etenkin suurissa elämänvaihemuutoksissa, kuten työelämään siirtyessä tai äitiyslomalta palatessa naiset haluavat päivittää tyyliään. Moni hakee apua myös bisnespukeutumiseen, tai vaikka normaalia näyttävämpään juhlapukeutumiseen.

Oikea vaate saa olon tuntumaan itsevarmalta

Pukeutumisneuvojalle mennessä ei tarvitse ujostella. Kaikenikäiset, -pituiset ja -kokoiset naiset ovat tervetulleita. Aluksi pukeutumisneuvojan kanssa käydään läpi oman tyylin perusteita ja muita pukeutumisen perusasioita, kuten omaa värimaailmaa.

– Ensitapaamisella keskustelemme asiakkaan kanssa, millaista vaatetusta hän hakee ja minkä vuoksi hän on tullut pukeutumispalveluun. Katsomme, millaiset värit hänelle sopivat ja selvitellään asiakkaan mieltymyksistä, millainen pukeutumispersoona hän on.

– Katson heti asiakkaassa kokonaisuutta, mietin millainen persoona hän on. Vaikka mittailen kannasta silmiin, se ei tarkoita, arvostelua vaan, analysoin samalla mikä mallisto ja mitoitus asiakkaalle sopii.

Omalle mitoitukselle sopivat ja oikean kokoiset vaatteet saavat olon tuntumaan hyvältä ja itsevarmalta.

Suomalaisnainen luulee olevansa luonnollinen pukeutuja

Pukeutumisneuvojan haastattelussa selvitellään tavanomaista pukeutumista, harrastuksia, työpaikan pukeutumiskoodia ja muita pukeutumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Pukeutumisneuvoja pyytää myös täyttämään perustietolomakkeen, joka jää tallennetaan mahdollista seuraavaa käyntiä varten. Samalla selvitetään asiakkaan oma pukeutumispersoona: onko se klassinen, city-tyyliä edustava, vai kenties dramaattinen? Satun mukaan suurin osa suomalaisista naisista mieltää olevansa pukeutumistyyliltään luonnollisia, vaikka harvoin näin oikeastaan on.

– Tyylipersoonat ovat dramaattinen, romanttinen, city-, klassinen. luova ja luonnollinen. City-tyylistä hyvä esimerkki on Kaarina Kivilahti. City-tyyliä kuvaavat farkut, jakut ja tumma väritys. Klassista tyylipersoonaa kuvaa ajattomuus, esimerkiksi Mari Kiviniemi kotelomekoissaan on hyvin klassinen, samoin Leena Harkimo. Tarja Halonen on luonnollinen tyyliltään, naisellisen tyylin edustajista hyvä esimerkki on Helena Lindgren. Riitta Väisäsen runsas tyyli on romanttinen. Luovan tyylin edustajista hyvä esimerkki on edesmennyt Pirjo Bergström. Dramaattista tyyliä edustaa Ellen Jokikunnas.

Silmää ja ammattitaitoa

Kun tyyli, vartalotyyppi ja värit on kartoitettu, pukeutumisneuvoja nappaa rekin mukaan ja lähtee asiakkaan kanssa kierrokselle vaateosastolle. Rekkiin kerätään vaate-ehdotuksia, joita pääsee lopulta sovittamaan.

– Ammattitaitoon kuuluu, että osaa katsoa oikean merkin ja koon asiakkaan vartalotyypille. Mitoituksesta ja tyylistä osaa jo sanoa, mihin suuntaan lähdetään.

Suomessa vaatetusalan erikoisammattitutkinnon suorittaneita pukeutumisneuvojamestareita on vain reilu kymmenkunta.

– Hyvältä pukeutumisneuvojalta vaaditaan värisilmää, hänen on osattava katsoa korjauksia vaatteissa ompelijaa varten. Työssä hyvä puoli on se, että koskaan ei ole valmis. Alalla kehittyy koko ajan. Vaatteet ja muoti ovat intohimoni, ja iltalukemistani ovat muotiennusteet ja kaikki muotilehdet. Lisäksi kouluttaudumme ja kierrämme messuja ja saamme merkkikoulutuksia jatkuvasti, Satu kertoo työstään.

Vaatekaapin uudistus ei maksa maltaita

Mitä sitten naisen vaatekaapissa pitäisi löytyä? Useamman hyvän asukokonaisuuden rakentaa jo näistä: tarvitset yhdet hyvät housut, pari hyvää paitaa, t-paidan, pukeutumispaidan. Myös mekko tai hame, hyvä jakku ja neuletakki ovat tarpeen.

Asusteita vaihdellen näistä saa aikaan lukuisia erilaisia kokonaisuuksia. Kaikkea ei siis tarvitse hankkia kerralla, vaan rakentaa omaa vaatevarastoa pala palalta.

– Vaatekaapin uudistus ei maksa maltaita. Ensin lähdetään liikkeelle peruspukeutumista, jonka jälkeen voidaan jatkaa puvuston laajentamista. Kaikki asiakkaan tiedot jäävät tänne meidän rekisteriin, josta on helppo jatkaa , Satu kertoo.

Kun pukeutumisneuvojan palvelua on saanut kerran, moni haluaa palata uudelleen. Pukeutumisneuvojien kalenterit pullistelevat, joten kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin.

– Meillä on vakioasiakkaita, jotka tulevat uudestaan ja uudestaan tapaamaan pukeutumisneuvojaa. Siinä säästää aikaa ja rahaa, kun ostaa täsmällisesti vaatteita pidemmällä aikatähtäimellä. Niin ei tule tehneeksi hukkahankintoja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat