Pukeudu kesäjuhlaan oikein – lue tapakouluttajan vinkit

Kesän suuriin juhliin saapuu usein kutsu pukeutumisohjeen kera. Kuinka tulkita pukukoodeja oikein? Lue tapakouluttaja Kaarina Suonperän vinkit oikeaoppiseen juhlapukeutumiseen.

– Meillä Suomessa tunnutaan käytettävän kutsussa pukukoodia juhlava kesäasu, tapakouluttaja Kaarina Suonperä sanoo.

Suonperä kuitenkin itse pitäytyisi varmemmassa vanhassa käytännössä ja valitsisi neljästä virallisesta pukeutumisohjeesta: arkipuku, tumma puku, smokki eli iltapuku ja frakki eli juhlapuku. 

 – Nämä ovat kansainväliset ja ympäri maailman samat. Näihin neljään ei kuulu sellaista kuin juhlava kesäasu.

Jos näistä poiketaan, voi syntyä hämmennystä. Isäntäväki on voinut tarkoittaa juhlavalla kesäasulla täysin muuta kuin vieras – osa ilmestyy juhliin frakeissa ja pitkässä mekossa ja toiset pikkutakeissa ja farkuissa. 

Suurimmat virheet juhlapukujen kanssa

Jos kutsun pukeutumisohje on epäselvä tai sitä ei ole ollenkaan, Suonperä kehottaa kysymään suoraan, mitä ilmauksella tarkoitetaan.

– Kutsun järjestäjälle on myös äärettömän pieni vaiva mainita asutoive. Kutsun saajalle se voi olla hirveän iso asia, muuten sitä miettii, pitääkö mekko olla pitkä vai lyhyt.

Arkipuku

– Arkipuku voi olla kesällä vaalea puku, jossa takki ja housut samaa kangasta. Naisella se voi olla leninki, housupuku, jakku, kesämekko tai liehuvalahkeiset housut.

– Kaikkein helpoin arkipuku on naiselle, sillä se sallii muun muassa hatun käytön. 

Tumma puku

– Tumma puku on jo juhlavampi. Se edellyttää naiselta asiallisempaa asua. Ei hihattomia kesämekkoja – tai riippuu tilanteessa. 

– Tumma puku on miehellä musta, tummansininen tai tummanharmaa ehdottomasti valkoisen paidan ja solmion kanssa. Nainen pukeutuu sellaiseen asuun, millä menisi anopin merkkipäiville. Harva varmaan ihan huonoissa menee, Suonperä arvelee.

Smokki

– Smokki on sekä kesällä että talvella ainoastaan klo 18 jälkeen käytetty asu, koska se on iltapuku. Se sallii naiselle lyhyen tai pitkän iltapuvun. Ne voivat olla edullisempiakin, ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Iltapuku voi olla hauska lyhythelmaisenakin. Se on ollut sallittua vasta muutaman vuoden.

Frakki

– Suurin juhlapuku on miehellä frakki tai univormu. Silloin naiselle kuuluu ehdottomasti täyspitkä iltapuku. Tässä tehdään ehkä suurimpia virheitä, että luullaan että sopisi iltapuku, vaikka sen täytyy olla juhlapuku, Suonperä toteaa.

– Ainoa tilanne, milloin tästä säännöstä poiketaan ja hieman lyhyempi pituus sallitaan, on vanhemmille arvokkaille naisille. Heitä ei pakoteta pitkään juhlapukuun.

Smart casual

Kesän juhlat ovat usein epävirallisia ja Suonperä muistuttaakin vielä yhdestä pukeutumisohjeesta: smart casual. 

– Smart casual on kaikkialla maailmassa sama. Miehellä asu on pikkutakki ja housut. Housut voivat olla vaikka siistit farkut – mutta eivät repaleiset. Smart casual antaa paljon vapautta ja on kesäjuhliin siksi kiva.

– Kravatti smart casualiin ei kuulu koskaan eikä missään, Suonperä muistuttaa.

Hatut rohkeammin käyttöön

Suonperän mielestä suomalaiset saisivat käyttää juhlissa rohkeammin hattuja.

– Kesäjuhlat jos mitkä ovat tilaisuuksia, joissa nainen voi käyttää hattua!

Häävieraana hattua saa käyttää koko päivän, kirkon seremoniasta aina ruokailuun ja illan tansseihin. 

– Vielä muutama vuosi sitten kuului asiaan, että jos anopit ottivat hatun pois, se tarkoitti, että kaikki naisvieraat ottavat hatun pois. Se neuvo on siirretty syrjään ja nyt on niin, että jos on hattu, niin sen saa pitää koko illan ja voi tanssia ja syödä se päässä, Suonperä kertoo.

Nykyään hattu katsotaan samankaltaiseksi asusteeksi kuin korut tai laukku.

Kuvat: Colourbox.com

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä vieraili Studio55-ohjelmassa keväällä 2010. Kuinka Suonperä tuolloin opasti kesäjuhlien etiketin saloihin? Katso video alta.


Lue myös:

    Uusimmat