Puhu lapselle seksistä oikein – seksuaalikasvatukselle ei ole ikärajaa

”Äiti, mistä vauvat tulee?” ”Mitä se sellainen seksi on?” Punastuttaako vastata lapsen kysymyksiin? Älä ainakaan ala kertoa kukista ja mehiläisistä. Asiantuntija neuvoo, miten vanhemmat voivat kasvattaa lapsia tasapainoiseen seksuaalisuuteen.

Tilanne lienee tuttu kaikille pikkulasten vanhemmille. Mieti vaikkapa omaa lapsuuttasi: jossain vaiheessa lapsi alkaa ihmetellä, miten vauvat päätyvät äidin mahaan. Mutta miten puhua lasten kanssa seksistä?

Seksistä puhumiseen ei ole alaikärajaa, Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi napauttaa. Lapset kiinnostuvat vauvojen syntymisestä noin 3, 4-vuotiaina. Vuohtoniemi kehottaa selittämään lapselle ikätason ja totuuden mukaisesti, mistä on kyse.

– Ihan turha on puhua haikaroista ja sellaisesta. Lapselle, joka ymmärtää, mikä on pimppi ja mikä on pippeli, kerrotaan, että mies, yleensä isä, laittaa pippelin äidin pimppiin. Sieltä pippelistä menee siemeniä ja siemen alkaa kasvaa, ja siitä tulee vauva, joka tulee ulos pimpin kautta, Vuohtoniemi selittää.

Kouluikäiselle lapselle on jo aiheellista selventää, että seksissä on kyse muustakin kuin vauvojen teosta.

– On sellaista seksiä, missä tehdään vauvoja, ja sitten sellaista seksiä, missä aikuiset vain haluavat olla lähekkäin. Aina ei tule vauvoja, vaan sitä tehdään koska se tuntuu hyvältä ja aikuiset välittävät toisistaan, Vuohtoniemi havainnollistaa.

– Monet ajattelevat, että seksistä puhumiselle on ikäraja, että olisi lapselle vahingoittavaa jos vaikka päiväkodissa puhutaan, että pippeli menee pimppiin. Missään tapauksessa ei ole näin. Mutta se on liian aikaisin, jos aiheutetaan hämmennystä, eli selitetään vaikka kaksivuotiaalle asioita sellaisilla termeillä, joita lapset eivät ymmärrä. Mutta kun lapsi ymmärtää, että pojilla on pippeli ja tytöillä pimppi, niin voi myös kertoa, mitä niillä tehdään.

Kiertoilmaisut vahingollisia – älä opeta lasta häpeämään

Kertomukset haikaroista, kukista ja mehiläisistä ja muut kiertoilmaisut voivat olla paitsi hämmentäviä, myös vahingollisia.

– Kaikki kiertelevät ilmaukset luovat ilmapiiriä, että asiassa on jotain hävettävää ja noloa. Häpeä on tunne, joka tulee opittuna, vanhempien ja kasvattajien kautta. Se on hyvinvoivan seksuaalisuuden kannalta pahin myrkky, Vuohtoniemi muistuttaa. Mikäli tunnistaa häpeän itsessään, voi lapselle kertoa seksistä esimerkiksi lukemalla yhdessä kirjaa, jossa siitä kerrotaan.

Teini-iän lähestyessä on ajankohtaista käydä läpi kuukautisia tai kertoa vaikkapa yöllisten siemensyöksyjen olevan normaaleja. Ehkäisystä ja kondomin käytöstä kannattaa kertoa jo hyvissä ajoin ennen yhdyntöjen aloitusta.

– Minusta tärkeää on myös, että vanhemmat kertoisivat sooloseksistä, että se on hyvä tapa tutustua itseensä ja oppia tuntemaan omaa kehoa, Vuohtoniemi sanoo.

Jos aiheesta puhuminen tuntuu vaikealta, voi teinin ohjata vaikkapa Väestöliiton sivuille etsimään tietoa, Vuohtoniemi vinkkaa.

– Anna lupa siihen, että seksi on ok ja siinä ei ole mitään hävettävää. Vaikka et itse pystyisi puhumaan siitä, niin kannusta etsimään tietoa. Se ei ole kannustamista varhaisiin seksikokeiluihin, vaan kannustamista vastuulliseen aikuisuuteen siirtymiseen.

Älä toista yleisiä virheitä – anna hyvät evää seksielämään

Seksistä puhutaan nykyisin yhä avoimemmin, mutta Vuohtoniemi uskoo, että lasten seksuaalikasvatuksessa kierrellään edelleen liikaa. Vaikka ammattilainen ei voi koteihin kurkistaakaan, näkyvät seuraukset vastaanotolla. Seksuaaliterapeutin pakeille hakeutuvat 20–30-vuotiaat kertovat, ettei seksistä puhuttu vanhempien kanssa, ei paljoa koulussakaan. Pienten lasten vanhemmat taas siirtävät omilta vanhemmiltaan oppimaansa mallia eteenpäin – ellei puhumattomuuden ketjua tietoisesti katkaista.

Kiertelyn lisäksi vanhemmat saattavat luoda seksuaalikielteistä ajatusmaailmaa ajattelemattomilla toimilla. Esimerkiksi Vuohtoniemi nostaa lasten itsetyydytyksen. Hyvinkin nuori lapsi voi keksiä, että sukuelinten koskettelu tuntuu hyvältä. Pienelle lapselle itsensä hyväily voi tuoda myös turvallisuuden tunnetta.

– Siinä ei ole mitään pahaa, lapset saavat tehdä sitä. Vanhemman tehtävä on rajata sitä, että se tehdään vessassa, omassa huoneessa, ei julkisella paikalla. Monet vanhemmat kuitenkin vain kiskaisevat käden pois: ”Hyi, ota se käsi pois pimpistä. Ei noin saa tehdä.” Siitä voi tulla häpeää ja seksuaalikielteistä ajatusmaailmaa lapselle, ja se voi siirtyä tulevaan elämään.

Eväitä hyvään seksielämään taas voi antaa helpolla keinolla: vahvistamalla lapsen itsetuntoa.

– Kannusta, kehu ja rohkaise lasta olemaan sellainen kuin hän on. Hyvä, tasapainoinen seksuaalisuus lähtee hyvästä itsetunnosta. Kerro lapselle, että hän on kaunis ja ihana juuri sellaisena kuin on.

Lue myös:

    Uusimmat