Mainos

Puheterapiasta huutava pula

Puheterapeuteista on huutava pula kaikkialla Suomessa. Jonot puheterapiaan ovat venyneet useisiin kuukausiin, eikä sitä ole tarjolla kaikissa kunnissa lainkaan. Lasten puheterapiatarve on kasvanut niin paljon, että monilla paikkakunnilla aikuisia ei ole pystytty hoitamaan ollenkaan.

Puheterapeuteista on huutava pula kaikkialla Suomessa. Jonot puheterapiaan ovat venyneet useisiin kuukausiin, eikä sitä ole tarjolla kaikissa kunnissa lainkaan. Lasten puheterapiatarve on kasvanut niin paljon, että monilla paikkakunnilla aikuisia ei ole pystytty hoitamaan ollenkaan. Jonotusaika puheterapiaan on muutamasti kuukaudesta jopa puoleentoista vuoteen. Paras tilanne on Oulussa ja Helsingissä, joissa puheterapiakoulutusta on ollut vuosia. Pahin tilanne on pienissä kunnissa, kaukana keskuksista.

Kymmenissä Suomesn kunnissa ei ole lainkaan puheterapeutteja. Puheterapeutteja tarvittaisiin kolminkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Nykyisellään heitä on noin 1200, ja arvioiden mukaan 3000 olisi riittävä määrä, kertoo Suomen puheterapeuttiliiton paikallisosaston puheenjohtaja Tarja Karttunen Turusta.

Puheterapia-koulutusta on laajennettu Turkuun ja Tampereelle ja ensi vuoden puolella pitäisi valmistua 70 uutta puheterapeuttia. Ongelmana on kuitenkin se, että 90-luvulta lähtien puheterapeuttien virkoihin ei ollut hakijoita ja virkoja on lakkautettu. Valtavan pulan takia puheterapiaa tarvitsevat aikuiset ovat jääneet lasten jalkoihin.

Katso Merita Seppälän raportti Turusta (Seitsemän uutiset 6.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.