Puhemies Vanhanen: Ruotsin Nato-aikataulu ei vaikuta Suomen eduskuntaan – "Ei sillä ole mitään merkitystä"

Näin Nato-hakemus etenee – puhemies Matti Vanhanen kertoo, mitä eduskunnassa tapahtuu lähipäivinä 19:19
Näin Nato-hakemus etenee – puhemies Matti Vanhanen kertoo, mitä eduskunnassa tapahtuu lähipäivinä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, ettei eduskunnan aikatauluun vaikuta, vaikka Ruotsi jättäisikin Nato-hakemuksensa jo maanantaina. Hänen mielestään se ei ole asian suuruusluokkaan nähden tärkeä asia.

–  Ei sillä ole mitään merkitystä, ei historiallista eikä muutoinkaan. Kaikki tietävät maanantaiaamuun mennessä myös Suomen poliittisen tahdon. Siihen mennessä ovat presidentti ja valtioneuvosto myös instituutiona tehneet päätökset, Vanhanen sanoi eduskunnassa toimittajille.

Vanhanen ei tiedä Ruotsin aikeista, joten hän sanoo, ettei myöskään tiedä, pitääkö ruotsalaislehti Expressenin tieto paikkaansa.

Expressen kertoi torstaina lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi aikoo hakea maanantaina sotilasliitto Naton jäsenyyttä. 

Suomessa eduskunta aloittaa käsittelyn maanantaina kello 10. Vanhasen mukaan on edelleen mahdollista, että päätöskin tulee jo maanantaina. Silloin puheenvuoroja ehtisi olla noin 60–70.

–  Se ei tarkoita mitään toivetta. Edustajille ei saa syntyä sellaista tunnetta, että heidän puheoikeuttaan jotenkin rajoitettaisiin. Tämä on tärkeä päätös ja jokaisen pitää kokea, että ennen äänestystä kaikki on sanottu, Vanhanen painottaa.

Puhemies toivoo työrauhaa eduskuntaan

Vanhasen mielestä on erittäin tärkeää, että asiaan ei sisälly minkäänlaista painostusta eikä prässäystä, vaan myös eri mieltä olevat edustajat kokevat, että heillä on aito mahdollisuus sanoa sanottavansa.

Tästä syystä Vanhanen aikoo kertoa myös oman Nato-kantansa vasta, kun eduskunta on päätöksensä tehnyt.

–  Haluan olla puhemies täydessä merkityksessä myös niille edustajille, jotka ovat päätösehdotuksesta eri mieltä.

Vanhanen ei ennakoi jarrutuskeskustelua täysistuntoon. Hänen mielestään tapa, jolla prosessi on eduskunnassa edennyt, on ollut sellainen, että kaikkia on kuultu.

–  Toivottavasti sillä on vaikutusta myös siihen henkeen, jolla täysistunnossa tätä käsitellään.

Lue myös:

    Uusimmat