Puhemies Vanhanen: Eduskunnalla pian valmius nopeisiin Nato-päätöksiin – "Puhutaan vuorokaudesta tai kahdesta"

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoo, että eduskunnalla on pian valmius tehdä nopeita päätöksiä Suomen Nato-jäsenyydestä. Vanhanen arvioi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että jos valtionjohto esittää Nato-jäsenyyden hakemista, esitys voidaan käsitellä eduskunnassa jopa vuorokaudessa.

Tasavallan presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta voivat antaa eduskunnalle esityksen Nato-jäsenyyden hakemisesta milloin tahansa.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan jäsenyysesityksen eduskuntakäsittely sujuu kuitenkin sukkelammin, jos eduskunta on ensin ehtinyt käsitellä hallituksen aiemman selonteon Suomen turvallisuusympäristön muutoksista. Tämä käsittely valmistunee pääpiirteissään toukokuun toisella viikolla.

– Parhaiten sen (aikataulun) voi päätellä siitä, että muiden valiokuntien pitää antaa ulkoasiainvaliokunnalle lausuntonsa noin puolentoista viikon kuluessa. Tähän joukkoon kuuluu myös puolustusvaliokunta. Silloin on tietysti pääosa työstä tehty, Vanhanen sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Kun ensimmäiseen selontekoon liittyvät asiantuntijakuulemiset ja mietinnöt ovat valmiit, valtionjohdon esitys Nato-jäsenyyden hakemisesta voitaisiin puhemiehen mukaan saada eduskunnasta läpi erittäin nopeasti.

– Se voidaan käsitellä hyvinkin nopeasti, silloin puhutaan nopeimmillaan vuorokaudesta tai kahdesta.

Aikataulun epämääräisyys harkittua

Vanhasen mukaan Nato-päätösten tarkkoja päivämääriä ei ole toistaiseksi tarvinnut lyödä lukkoon, vaan eduskunnalle on voitu antaa aikaa keskusteluille ja asiantuntijakuulemisille. Tietty epämääräisyys aikataulun kanssa on Vanhasen mukaan osin myös turvallisuuskysymys.

– Jos joku haluaa häiritä tätä meidän prosessiamme, siltäkään kannalta ei ole järkevää kertoa etukäteen, milloin mitäkin tapahtuu, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-prosessit ovat tällä hetkellä erittäin hyvin samassa tahdissa siitä huolimatta, että Suomessa jäsenyyskeskustelu alkoi selvästi ennen Ruotsia. Vanhanen sanoo, ettei Suomen ei ole tarvinnut jarruttaa omaa prosessiaan, vaan Ruotsi on vauhdittanut omaansa.

Mitään sopimuksia aikataulujen yhdistämisestä ei maiden välillä ole Vanhasen mukaan tehty.

– Minun tietojeni mukaan kenelläkään ei ole ollut täsmällistä mandaattia sopia aikataulusta. Luotetaan siihen, että keskinäinen tiedonvaihto ja keskustelu luonnostaan yhteensovittavat näitä aikatauluja.

Oma Nato-kanta viimeisenä

Matti Vanhanen katsoo, ettei hän puhemiehenä voi kertoa omaa Nato-kantaansa ennen kuin eduskunta on päätöksensä tehnyt.

Hän kuitenkin sanoo, että kanta on ollut selvä siitä lähtien, kun Venäjä helmikuun lopussa aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

– Jos joku jaksaa lukea kirjoituksiani jo vuosien takaa, niin voi päätellä, mitä tapahtui helmikuisena yönä, kun hyökkäys alkoi, Vanhanen muotoilee.

Lue myös:

    Uusimmat