Puhemies Vanhanen luottaa Tuomiojan arviointikykyyn – "Ei kannata kauhistella keskustelua"

Pääministeri Marin: Nato-päätös tehtävä kevään kuluessa 0:50
Pääministeri Marinin mukaan Nato-päätös on tehtävä kevään kuluessa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoo luottavansa Tuomiojan arviointikykyyn hänen antamansa lausunnon jälkeen Hufvudstadsbladetille.  

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle. 

Tuomiojan mukaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi keskustellut ehdotuksesta myös puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

Kaikkonen kiisti aiemmin tänään puolustusliiton valmistelun Ruotsin kanssa. 

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei osaa sanoa, onko Tuomiojan kertoman kaltaista virallista esitystä tehty. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä on tiivistetty vuosikymmenten ajan.

– Aika ajoin on ainakin teoriatasolla käyty avointa ja vapaata keskustelua siitä, voisiko puolustusliitto olla mahdollisuus.

Puolustusliitto edellyttäisi Vanhasen näkemyksen mukaan sitä, että ulkopolitiikka olisi tiiviisti koordinoitua.

– Se edellyttää sitä, että kummankin maan ulkopolitiikka on varmasti toisen kontrollissa, ettei synny sotilaallista kriisiä vahingossa.

Vanhanen pitää keskustelun käymistä puolustusliitosta luonnollisena.

– Ei kannata kauhistella tätä keskustelua lainkaan.

"Luotan hänen arviointikykyynsä"

Hultqvist kertoi eilen Tuomiojan kommenttien jälkeen ruotsalaismedialle, että asia ei ole esillä ruotsalaisten puolueiden keskuudessa. Hän sanoi lisäksi, että ei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja.

Vanhanen kertoo luottavansa Tuomiojan kokemukseen entisenä ministerinä. Hänen mukaansa Tuomioja on tottunut salaisten asioiden käsittelyyn uransa aikana.

– Luotan hänen arviointikykyynsä tässä.

Vanhanen painottaa, että ei tunne keskustelujen taustoja, mutta sanoo luottavansa molempien osapuolien tiedostaneen roolinsa. 

Lue myös:

    Uusimmat