Kaikkonen: Puolustusliitto Ruotsin kanssa ei ole valmistelussa

0:50
Pääministeri Marinin mukaan Nato-päätös on tehtävä kevään kuluessa.

Puhutun kaltaista puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmisteilla, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Puolustusyhteistyön tiivistämistä Ruotsin kanssa on kuitenkin pohdittu Kaikkosen mukaan muilla tavoin.

Kaikkonen kommentoi asiaa medialle keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä järjestetyn ulko- ja turvallisuuspoliittisen seminaarin jälkeen. Kommentit liittyvät siihen, että ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Tuomiojan mukaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist oli keskustellut ehdotuksesta myös Kaikkosen kanssa.

–  Todennäköisesti tiivistämme tulevaisuudessa yhteistyötä Ruotsin kanssa, mutta puhutun kaltaista keskinäistä puolustusliittoa meillä ei kuitenkaan valmistelussa ole, hän sanoi.

Kaikkonen sanoi tavanneensa Hultqvistin lähes 60 kertaa vuosien varrella.

–  Monenlaisia keskusteluja ja ajatuksenvaihtoja matkan varrella on ollut, mutta en lähde nyt sen tarkemmin näitä meidän keskinäisiä keskusteluja avaamaan, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen arvioi, että puolustusliitto Suomen ja Ruotsin välillä ei olisi verrannollinen Nato-jäsenyyteen, vaan kyse olisi useita pykäliä kevyemmästä ratkaisusta.

Hultqvist vaitonaisena

Hultqvist totesi ruotsalaismedialle, että Tuomiojan esille nostama puolustusliitto ei ole ollut esillä ruotsalaisten puolueiden kesken. Hän myös sanoi, että ei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja.

Kaikkonen kuitenkin arvioi, ettei Tuomiojan ulostulo heikennä keskusteluyhteyttä Ruotsin kanssa.

–  Meillä on hyvä keskusteluyhteys ja ollaan, jos nyt ei ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain yhteydessä, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen myös sanoi kysyttäessä, ettei lähde kiusaantumaan Tuomiojan ulostulosta.

Tuomiojan mukaan ehdotus nousi esiin Naton noustua vahvaksi vaihtoehdoksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän sanoi, että suomalais-ruotsalaisen puolustusliiton ei tarvitsisi olla ikuinen vaihtoehto, vaan se voisi olla ratkaisu muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Tuomioja toivoi Suomen harkitsevan asiaa, mutta pelkää hallituksen tehneen jo päätöksensä Nato-jäsenyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja