Puhemies Vanhanen arvioi eduskunnan Nato-jäsenyyden käsittelyaikaa: "Kestää ainakin huhti-toukokuun"

Matti Vanhanen arvioi eduskunnan käsittelyaikaa Nato-jäsenyydestä: ”Kestää ainakin huhti-toukokuun” 0:54
Kuinka kauan eduskunta käsittelee Nato-jäsenyyttä? Vanhanen vastaa Asian ytimessä -ohjelmassa

Ensi kuussa valmistuu ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko. Tämän pohjalta eduskunta käy keskustelua muun muassa Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei osaa sanoa tarkkaa aikaa eduskunnan Nato-käsittelylle, mutta arvioi prosessin kestävän ainakin huhti-toukokuun ajan.

– Se ottaa sen ajan, minkä valiokunnat haluavat käyttää lausuntojensa antamiseen. He kuuntelevat asiantuntijoita, analysoivat ja saavat varmasti myös salaista tietoa viranomaisilta juuri ehkä näistä erilaisista vaikutuksista, joita tähän kysymykseen liittyy, arvioi Vanhanen Asian ytimessä -ohjelmassa keskiviikkona.

– En lähde ennustamaan aikataulua, mutta olettaisin, että prosessi kestää ainakin huhti-toukokuun. Aikataulu on joustava.

Vanhanen kertoo arvostavansa kansanedustajia, jotka eivät tässä vaiheessa kerro Nato-kantaansa, vaikka paineet kansalaisten suunnalta mielipiteen kertomiseen voi olla kovat.

– Kunnioitan niitä kansanedustajia, jotka eivät nyt ennen analyysivaihetta ja eduskunnan yhteistä käsittelyä kerro kantaansa, koska se jättää myös valtionjohdolle tarvittavaa harkintatilaa.

– Eli toivottavasti kansalaiset luottaisivat järjestelmäämme. Nyt sitä tarvitaan, jos joskus tarvitaan. Näin kaikki osalliset voivat tehdä viileän, kylmän harkinnan tästä tilaisuudesta, Vanhanen summaa.

Naton huippukokouksen merkitys?

Kesäkuun lopussa Nato järjestää huippukokouksen Madridissa. Entisen Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindbergin mukaan olisi hyvä, että kansallinen prosessi Suomessa olisi siihen mennessä käyty.

– Siellä tehdään päätöksiä maista, hyväksytäänkö niitä Naton membership action plan -ohjelmaan, jossa tarkastellaan uutta jäsentä.

Kyseessä on Lindbergin sanoin merkittävä kokous.

– Jos lopulta maa hyväksytään, niin yleensä se näissä huippukokouksissa tehdään.

Kauanko eduskunnan Nato-jäsenyyden käsittelyssä kestää? Kuinka tärkeä Naton huippukokous on Suomelle? Asiantuntijat analysoivat 4:47
Asian ytimessä -ohjelman Nato-erikoislähetys: Katso asiantuntijoiden arviot tämän hetkisiin ajankohtaisiin kysymyksiin

Lue myös:

    Uusimmat