Puhdista sisäilma luonnollisesti kauniilla viherkasveilla

Viherkasveilla kotiin tuodaan viihtyisyyttä, mutta ne huolehtivat myös sisäilman puhtaudesta.

Lähes kaikki kasvit ovat tehokkaita ilmanpuhdistajia. Hiilidioksidi kulkeutuu lehtiin, tapahtuu kemiallisia reaktioita, jotka aiheuttavat fotosynteesi-ilmiön ja ilmaan vapautuu happea. Yksinkertaisemmin, kasvi toimii suodattimena poistamalla ilmasta saasteita ja palauttamalla ympäristöön puhtaampaa ilmaa.

Kolme suurinta nykykotien ilmansaastuttajaa ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni (TCE). Nämä aineet aiheuttavat ärsytysoireita esimerkiksi silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Arvioiden mukaan 15–20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170-neliöisen talon ilman.

Bentsiinin poistajat

Bentsiiniä käytetään yleisesti liuottimena ja sitä tavataan tupakansavusta, bensiinistä, musteista, öljyistä, maalista, muovista ja kumista. Se on osana myös puhdistusaineiden, lääkkeiden ja värjäysaineiden tuotannossa. Bentsiinille altistuminen aiheuttaa huimausta, hermostuneisuutta, päänsärkyä ja anemiaa, ja se ärsyttää sekä silmiä että ihoa.

Bentsiiniä poistavat ilmasta gerbera, krysanteemi, vehka (viirivehka), kaislapalmu, lohikäärmepuu, muratti ja anopinkieli.

Eroon formaldehydistä

Tätä kaasua esiintyy lähes kaikissa sisätiloissa. Päälähteisiin sisältyvät eristeet, lastulevylauta ja paperituotteet. Monissa puhdistustuotteissa on myös formaldehydiä. Aine ärsyttää hengitysteiden limakalvoja ja saattaa lisätä astmaan sairastumisen riskiä.

Ilmaa tästä aineesta puhdistavat kaislapalmu, lohikäärmepuu, reunustraakkipuu, viirivehka, rönsylilja, kultaköynnös ja herttaköynnösvehka.

Karkota trikloroetyleeni

Nimihirviöllä varustettua yhdistettä käytetään teollisuudessa moneen tarkoitukseen. Sitä löytyy musteista, maaleista, lakoista ja liistereistä.

Hankkiudut trikloroetyleenistä eroon hankkimalla seuraavia kasveja: gerbera, krysanteemi, kultaköynnös, viirivehka, lohikäärmepuu ja kaislapalmu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat