Psykoterapeutti tuomittiin entisen potilaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen

Teot tapahtuivat Helsingissä syksyllä 2011. Aiemmin käräjäoikeus oli hylännyt syytteet, mutta hovioikeus päätyi eri kannalle.

Helsingin hovioikeus on tuominnut psykoterapeuttina toimineen miehen ehdolliseen vankeuteen entisen asiakkaansa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeuden tiistaina antaman tuomion mukaan mies oli ollut uhrin kanssa sukupuoliyhteydessä kahdella eri kerralla Helsingissä syyskuussa 2011.

Aiemmin Helsingin käräjäoikeus oli hylännyt miestä vastaan nostetut syytteet.

Uhri oli ollut psykoterapeuttina toimineen miehen psykoterapiavastaanotolla ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja sen jälkeen miehen potilaana vuosina 2005–2008. Tämänkin jälkeen uhri ja syytetty olivat vuosina 2008–2010 keskenään yhteydessä sähköpostitse.

Lisäksi riidatonta oli, että mies oli tullut tietoiseksi uhrin vakavasta traumataustasta.

Rikosten tekoaikaan vuonna 2011 mies ei hovioikeuden mukaan toiminut enää uhrin psykoterapeuttina.

Miehen tiedot löytyvät sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran ylläpitämästä ammattihenkilörekisteristä. Sen mukaan miehellä olisi oikeudet toimia psykoterapeuttina ja psykologina.

Mies kiisti seksuaalisen hyväksikäytön ja sanoi, ettei ollut uhrin kanssa sukupuoliyhteydessä. Miehen mukaan tapahtuma-aikaan kyse oli ollut kahden tasavertaisen henkilön välisestä ihastus- tai rakkaussuhteesta.

Käräjillä syytteet olivat kaatuneet

Käräjäoikeus oli arvioinut ensimmäisen sukupuoliyhteyden tapahtuneen syytteen mukaisesti. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että uhri ei ollut tapahtuma-aikaan miehestä erityisen riippuvainen eikä mies sen vuoksi voinut käyttää riippuvuussuhdetta törkeästi väärin.

Toisen syytekohdan osalta jäi käräjäoikeuden mukaan näyttämättä, että psykoterapeutti olisi ollut uhrin kanssa sukupuoliyhteydessä.

Näin ollen käräjäoikeus hylkäsi molemmat hyväksikäyttösyytteet miestä kohtaan.

Taivutti uhrin sukupuoliyhteyteen

Hovioikeus päätyi arvioinnissaan eri linjoille käräjäoikeuden kanssa.

Hovioikeus katsoi, että mies oli psykoterapiasuhteessa syntynyttä asemaansa hyväksikäyttäen taivuttanut uhrin sukupuoliyhteyteen kanssaan ja käyttänyt törkeästi väärin uhrin erityistä riippuvuussuhdetta häneen.

Lisäksi hovioikeus arvioi, toisin kuin käräjäoikeus, että sukupuoliyhteys oli tullut näytetyksi myös toisen syytekohdan osalta.

Esitetyn todistelun perusteella hovioikeus katsoi, että uhrilla on ollut pakonomainen tarve hakea entiseltä terapeutiltaan hyväksyntää sekä pyrkimys aloittaa terapiasuhde uudelleen tämän kanssa.

Mies ei uhrin aiempana psykoterapeuttina ole asianmukaisesti torjunut tälle terapiasuhteen vuoksi syntynyttä kiintymyksentunnetta, vaan on taivuttanut uhrin kanssaan sukupuoliyhteyteen sallimalla tilanteen etenemisen, edistämällä sitä aktiivisesti ja osallistumalla siihen, tuomiossa kerrotaan.

Hovioikeus tuomitsi 66-vuotiaan miehen kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat