Kauppias juotti lapset humalaan ja käytti hyväksi omassa myymälässään – tuomittiin vankilaan lähes 20 vuoden takaisista rikoksista

Vaasan hovioikeus piti voimassa miehelle luetun tuomion kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikokset tapahtuivat liki 20 vuotta sitten Jyväskylässä.

Vuonna 1961 syntynyt Hossein Najafi teki rikokset vuosina 2003–2005 ollessaan hieman yli nelikymppinen. Uhriksi joutui kaksi yläkouluikäistä tyttöä.

Sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden tuomiot on määrätty lähes kokonaan salaisiksi. Tapahtumien kulkua on kuitenkin avattu käräjäoikeuden aiemmin laatimassa julkisessa selosteessa.

Toisen lapsen kanssa mies oli sukupuoliyhteydessä useita kymmeniä kertoja eri paikoissa, kuten asunnossaan, liikehuoneistossaan ja autossaan. Mies  tarjosi tekoaikaan 13–15-vuotiaalle lapselle alkoholia ja käytti hyväkseen tämän päihtymystä.

Tämän jälkeen mies kuvasi lasta niin, että lapsi oli alasti tai vähissä pukeissa. Koskettelu oli käräjäoikeuden julkisen selosteen mukaan kovakouraista.

Toinen uhreista oli tekoaikaan 13–14-vuotias. Hän joutui hyväksikäytön uhriksi kerran, mutta oikeus piti tekoa nöyryyttävänä.

Jälleen tapahtumat etenivät niin, että mies tarjosi kaupassaan lapsille alkoholia ja käytti sitten hyväkseen uhrin päihtymystä.

Oikeus katsoi nöyryyttäväksi sen, että samassa tilassa olleet muut henkilöt näkivät hyväksikäytön. Käräjäoikeuden julkisesta selosteesta ilmenee, että mies hyväksikäytti samassa tilanteessa myös toista lasta.

Käytti hyväksi ikäänsä

Oikeuden mukaan seksuaaliväkivalta oli omiaan aiheuttamaan molemmille nyt käsiteltyjen rikosten uhreille erityistä vahinkoa heidän miestä kohtaan tunteman erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen aseman vuoksi. 

Käräjäoikeuden julkisessa selosteessa todetaan, että mies käytti lapsia huomattavasti vanhempana henkilönä ikäänsä hyväkseen alistaakseen uhrit henkisesti tahtoonsa.

Kumpikaan uhreista ei osannut tai uskaltanut kieltäytyä vaan lamaantui henkisesti tilanteista. Toisen uhrin kohdalla mies käytti lisäksi hyväkseen uhrin mielenlaatua ja elämäntilannetta.

Lasten juottaminen humalaan rikoksen toteuttamiseksi lisäsi tekojen törkeyttä.

Hovioikeus hylkäsi valituksen 

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Najafin 4 vuoden ehdottomaan vankeuteen viime maaliskuussa. Mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Hovioikeus ratkaisi asian torstaina. Asiasta voi yrittää valittaa vielä korkeimpaan oikeuteen.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin suorittamaan toiselle asianomistajalle reilun 14 000 euron korvaukset. Toiselle asianomistajalle mies määrättiin maksamaan 35 000 euroa.

Najafi toimi Jyväskylässä kauppiaana pitkään, Keskisuomalainen-lehden mukaan 1990-luvulta saakka. Kaupparekisterin mukaan mies ei toimi kauppiaana enää.

Lue myös:

    Uusimmat