Mainos

Psykologi: Ihmiset kaipaavat tietoa sikainfluensasta

Masennus. Kuva: Lehtikuva

Moni ihminen kokee tällä hetkellä ahdistusta ja epävarmuutta maailmalla leviävän sikainfluenssan vuoksi.

Psykologi Vesa Nevalainen korostaa, että ihmiset tarvitsevat nyt tietoa koska epätietoisuus aiheuttaa ihmisissä ahdistusta. Hän sanookin, että tiedotusvälineillä on tärkeä vastuu sikainfluenssan uutisoinnissa. Asioista on kerrottava tietoa, jotka perustuvat faktoihin.

- Ihmiset hakevat asiatietoa, sitä kaivataan hyvinkin paljon. Tilanne on kuitenkin hankala kun faktatietoa ei kylliksi ole olemassa, Nevalainen toteaa.

Nevalan mukaan pelkkä vakuuttelu siitä, että hätää ei ole, ei riitä. Ihmiset tarvitsevat myös perusteluja miksi hätää ei ole.

Ahdistusta saattaa herättää erityisesti se, että tilanne tuntua jossain määrin hallitsemattomalta.

- Joku yksittäinen onnettomuus tai tsunamikin, niin sehän on tietyssä paikassa tapahtuva ja tiettyyn aikaan jäävä. Mutta tästä ei tiedetä minne kaikkialle se leviää ja kuinka kauan tämä kestää. Siinä mielessä tämä on paljon ennakoimattomampi ja hallitsemattomampi tilanne.

Tilanne rikkookin ihmisten perusturvallisuuden tunnetta, ja hallinnantunne väliaikaisesti katoaa. Nevalaisen mukaan parasta olisikin välttää paniikkia.

- Oikea tapa toimia on pysytellä tosiasioissa ja toimia niiden tosiasioiden mukaan. Semmoinen paniikinomainen toiminta tilanteessa kuin tilanteessa johtaa vain siihen että asiat pahenee. Sitä täytyy tietysti välttää ja ainut keino välttää sitä on saada asiallista tietoa

Sikainfluenssatilanne hämmentää väistämättä myös lapsia. Nevalainen kehottaakin vanhempia avoimuuteen, mikäli aihe herättää lapsessa kysymyksiä.

- Vanhempien tehtävä on asiallisesti tuoda tosiasiat esiin, mistä on kyse. Lapsi on todennäköisesti kuullut jo villejä huhuja mitkä eivät ainakaan ole totta. Sen takia vanhempien tehtävä ja velvollisuus on kertoa tosiasiat siinä muodossa kun lapsi ne käsittää. Ja samalla tietysti kertoa, että maailman loppu tämä ei kuitenkaan ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.