PS-pomo ryöpyttää Stubbia ja Haavistoa: "Kummastakaan ei ole presidentiksi siinä määrin, että ääneni ansaitsisivat"

Video näyttää Stubbin ja Haaviston voittopuheet minuutissa 1:06
VIDEO: Katso parhaat palat Stubbin ja Haaviston voitonpuheista

Monilla perussuomalaisilla on vaikeuksia päättää, miten äänestää presidentinvaalien toisella kierroksella, arvelevat puolueen puheenjohtaja ja ryhmäjohtaja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä pohtii yhä, äänestääkö hän vaalien toisella kierroksella kokoomuksen Alexander Stubbia vai valitsijayhdistyksen ja vihreiden Pekka Haavistoa. Mäkelä harkitsee myös tyhjän äänestämistä.

– Kummastakaan henkilöstä ei mielestäni ole presidentiksi siinä määrin, että he ääneni ansaitsisivat.

– Varmaan äänestämässä käyn, mutta se mitä äänestän, on vielä mietinnän alla, koska toisen kierroksen ehdokkaista kumpikaan ei ole mieluinen. 

Mäkelä arvelee, että samaa pohtii moni muukin perussuomalainen. Vaikka kokoomus on puolueena lähempänä perussuomalaisia, Stubb edustaa kokoomuksessa laitaa, joka on "hyvin kaukana" perussuomalaisista, Mäkelä sanoo.

– Stubbin ongelmana on ideologisten erimielisyyksien lisäksi se, että hänellä tuntuu olevan ongelmia sanankäytön hallinnassa. Häneltä on päässyt monta kertaa julkisuuteen lausahduksia, joita presidentin kaltaisen henkilön ei pitäisi päästellä. 

Esimerkkinä "möläytyksistä" Mäkelä mainitsee Stubbin MTV:n vaalitentissä esittämän näkemyksen, jonka mukaan Suomi toimisi itärajalla "humaanisti", sekä Stubbin IS:n vaalitentissä esittämän näkemyksen, jonka mukaan Kiina on "alueellinen vakauttaja". 

– Eihän tällaisia möläytyksiä voi presidentti päästellä.

Mäkelä arvelee, että myös Stubbin EU-myönteisyys sekä vuoden 2014 Fennovoima-keskustelun yhteydessä hiertävät yhä monia perussuomalaisia.

– Sekä muut vastaavat menneisyyden ominaisuudet, joita häneltä löytyy roppakaupalla.

"Saattaa olla, että äänestysprosentti laskee"

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho sai vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 615 000 ääntä, jotka ovat toisella kierroksella jaossa Stubbille tai Haavistolle.

Myöskään Haaviston taakse asettuminen ei ole perussuomalaisille helppoa, sillä vihreät on puolueena kaukana perussuomalaisista.

– Haavistolla rasitteena on puoluetausta ja voimakas punavihreä ideologia. Erityisesti Al-Hol -asia varmasti kaihertaa useita meidän puolueessakin, Mäkelä sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei aio testamentata ääniä kummallekaan ehdokkaalle. Hän uskoo, että monille perussuomalaisille päätöksen tekeminen on vaikeaa, ja osa saattaa jättää äänestämättä kokonaan.

– Saattaa olla, että äänestysprosentti laskee juuri sen takia, ettei kaikilla ole välttämättä helppoa tehdä minkäänlaista päätöstä. Toki kannustan ihmisiä menemään uurnille. 

Purra on samoilla linjoilla siitä, että kokoomuksen ehdokas olisi lähtökohtaisesti luontevampi valinta perussuomalaisille. 

– Totta kai voisi olettaa, että oikeistopuolueen ehdokas olisi lähempänä, koska olemme oikeistolaisessa hallituksessa. Mutta tässä tilanteessa ehdokkaiden ominaisuuksilla ja vaalikampanjoiden ihan viime metrienkin kannanotoilla on varmasti vaikutusta siihen, ettei se ole niin yksinkertaista kun voisi kuvitella. 

– Viittaan siihen, että pääministeripuolueen ehdokas (Stubb) ei koe hallituksen talouspolitiikkaa oikeanlaiseksi, Purra sanoo.

Stubb itse sanoi tänään kampanjatilaisuudessaan pitävänsä tärkeänä, että presidentti ei ole hallituksen tai opposition linjoilla, vaan keskittyy valtaoikeuksiensa piiriin kuuluvien asioiden, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoitamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat