PS-kysely: Yleinen näkemys maahanmuuttopolitiikasta kiristynyt yllättävän vähän

Kärjistyminen ei vaikuttanut mielipiteeseen 1:59

Perussuomalaisten tilaamasta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että suomalaisten yleinen näkemys maahanmuuttopolitiikasta ei ole dramaattisesti muuttunut, vaikka Suomeen tulevien pakolaisten määrä on noussut rajusti. 

Lokakuun alussa tehdyn kyselyn vastaajista noin puolet piti politiikkaa liian löyhänä ja loput joko sopivana tai liian tiukkana. Viime vuoden osalta vastaava yleisjakauma on hyvin samanlainen.



Eroja kuitenkin näkyy, jos tarkastellaan, miten kriittisesti suhtautuvien vastaajien näkemykset jakautuvat.  Kun viime vuonna "aivan liian löyhänä" maahanmuuttopolitiikkaa piti 18 prosenttia vastaajista, nyt heitä on 25 prosenttia. Sen sijaan "hieman liian löyhänä" politiikkaa pitävien määrä on vähentynyt, joten muutos näyttää tapahtuneen kriittisen joukon sisällä. 

Taloustutkimus teki kyselyn nettipaneelissaan. Vastaajia oli 1100 ja virhemarginaali on 2,5% suuntaansa. Perussuomalaiset esitteli tutkimustuloksia tänään toimistollaan muutamalle tiedotusvälineelle. 

"Aktiiviväestö pelkää työpaikkojensa ja sosiaaliturvan puolesta"

Naiset suhtautuivat keskimäärin maahanmuuttopolitiikkaan suopeammin ja miehet kriittisemmin. Naisista 48 prosenttia piti maahanmuuttopolitiikkaa liian löyhänä ja miehillä vastaava luku oli 56. 

Ikäryhmistä kriittisimpiä olivat 25-34-vuotiaat. Heistä 57 prosenttia piti politiikkaa liian löyhänä. 

– Heillä on eniten hävittävää. Tulee kilpailua työpaikoista, sosiaaliturvasta ja ehkä pelkoa siitä, pysyykö tilanne hallinnassa, arvioi tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimus Oy:stä. 

Maahanmuuttopolitiikka tärkeää perussuomalaisille ja vihreille

Kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suuri merkitys ehdokkaiden tai puolueiden maahanmuuttolinjauksilla on vastaajan omaan äänestyspäätökseen.

Tässä perussuomalaisten kannattajat erottuivat muista selvästi. Heistä vain kolme prosenttia ilmoitti, ettei maahanmuuttolinjauksilla ole mitään merkitystä ja peräti puolet ilmoitti, että merkitys on ratkaiseva.  

Perussuomalaisten ohella kysymys on tärkeä vihreille. Heidänkin kannattajistaan vain kolme prosenttia sanoi, ettei maahanmuutto vaikuta lainkaan äänestyspäätökseen. Samalla kuitenkin ainoastaan 10 prosenttia vihreiden kannattajista ilmoitti, että merkitys on ratkaiseva.

Vähiten maahanmuuttopolitiikalla oli merkitystä keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannattajille. 

Lue myös:

    Uusimmat