Mainos

Protestoivat rekkakuskit tukkivat teitä Venäjällä – jopa kilometrien jonot

Venäjällä on meneillään harvinainen suurmielenosoitus, kun rekkojen kuljettajat protestoivat uutta veroa vastaan. Pelkästään Dagestanissa yli tuhat ajajaa keskeytti kuljetukset.

Rekkoja on pysäytetty pitkiksi, jopa kilometrien pituisiksi jonoiksi valtateille parillakymmenelle eri alueella. Protestit ovat haitanneet liikennettä merkittävästi.

Kuskit uhkaavat keskeyttää ruokakuljetukset Moskovaan, jos Venäjän hallitus pitää uuden verovaatimuksen voimassa. Raskaille ajoneuvoille on määrätty uusi vero, koska "ne kuluttavat Venäjän teitä". Verolla on tarkoitus kerätä valtion kirstuun 570 miljoonaa euroa ensi vuoden aikana.

Venäjä tarvitsee lisätuloja, koska sen talous on kärsinyt öljyn hinnan laskusta ja länsimaiden sanktioista. Rekkakuskien kattojärjestön puheenjohtajan mukaan vero ei ole tästä maailmasta.

Hallitus taipunee

Asiantuntijat uskovat, että hallitus joutuu taipumaan kiistassa, koska ruokakuljetusten vaarantaminen on liian suuri riski sosiaalisesti ja taloudellisesti. Yritysten oikeuksia valvova asiamies on varoittanut presidentti Vladimir Putinia, että jos verosta pidetään kiinni, ruuan saanti saattaa vaikeutua koko maassa. Osa rekkakuskeista vaatii Putinia luopumaan vallasta.

Näin laaja protestointi on Venäjällä hyvin harvinaista, koska viranomaiset ovat usein tukahduttaneet näkyvät mielenilmaukset. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan yli neljä viidestä venäläisestä on haluttomia osallistumaan minkäänlaiseen poliittiseen mielenilmaukseen.

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että tyytymättömyys voi levitä nopeasti.

– Jos tilanne ei rauhoitu, taloudellisesta kriisistä tulee sosiaalinen kriisi. Viranomaiset eivät halua, että Moskovaan johtavat tiet tukitaan, joten uskon ratkaisun löytyvän, sanoo moskovalaisen poliittisen ajatushautomon johtaja Konstantin Kalatshev

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.