Professorit kritisoivat maahanmuuttoraporttia: "Huolestuttavaa, jos tätä käytetään päätöksenteon tukena"

8:41

Huomenta Suomen keskustelussa ruodittiin paljon kritiikkiä herättänyttä Poliisiammattikorkeakoulun maahanmuuttoselvitystä. Selvistystä kritisoineiden asiantuntijoiden mielestä on huolestuttavaa, jos selvitystä käytetään poliittisen päätöksenteon tukena.

Poliisiammattikorkeakoulun Maahanmuutto ja turvallisuus -raporttia on kritisoitu laajasti. Helsingin yliopiston apulaisprofessori Leena Näre ei kutsuisi raporttia edes tutkimukseksi.

– Raportti vaikuttaa kollaasimaiselta kokoelmalta ranskalaisia viivoja, tilastoja ja kuvioita, joista on vaikea saada selvyyttä, Näre kommentoi lähetyksessä.

Professorit näkivät ennen kaikkea ongelmaksi sen, että raportissa ei ole harjoitettu riittävää lähdekritiikkiä. Mielipiteitä esitetään siinä saman arvoisena tietona kuin tutkittua tilastotietoa.

Helsingin yliopiston professori Markus Jäntti kuitenkin korosti, että raportin tekijöiden ei epäillä syyllistyneen tutkimusvilppiin. Hän näkee erityiseksi ongelmaksi selvityksen laajuuden.

– Tutkimuksen tehtävänä on erottaa erityyppiset asiat ja väitteet toisistaan. Minusta on huolestuttavaa, jos tätä raporttia käytetään poliittisen päätöksenteon tukena, sillä sieltä voi saada tukea melkein mille tahansa näkemykselle, Jäntti sanoi.

Miten raportin teossa mukana ollut tutkija Pirjo Jukarainen vastasi kritiikkiin? Katso video:

7:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja