Professorilta tyly näkemys Ukrainan pääsystä Natoon: "Mitään varmuutta ei tulla antamaan"

Voiko Ukrainasta tulla Naton jäsen? Kansainvälisen politiikan professori vastaa 3:45
Tuomas Forsberg avaa, miten lähellä Ukrainan Nato-jäsenyys todella on.

Yksikin maa pystyy vastustuksellaan kaatamaan Ukrainan Nato-jäsenyyden, muistuttaa professori.

Ukraina ei voi luottaa siihen, että siitä todella tulee aikanaan puolustusliitto Naton jäsen, vaikka Naton huippukokouksessa onkin niin vakuuteltu, arvioi kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg MTV Uutisille.

– Mitään aikataulua tai varmuutta Ukrainan Nato-jäsenyydestä ei tulla antamaan, Forsberg sanoo.

Forsberg muistuttaa, että pelkästään yhden jäsenmaan vastustus estää Ukrainan jäsenyyden, koska uusi jäsenmaa tarvitsee jokaisen Nato-maan hyväksynnän. 

Tämä on hyvin muistissa niin meillä Suomessa kuin myös länsinaapurissamme, kun Nato-tiemme, erityisesti Ruotsin, takkusivat viime vuonna Turkin ja Unkarin jarrutellessa hakemusten ratifioimista eli lopullista hyväksymistä. Turkki ja Unkari ratifioivat viimeisinä Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset.

Ukrainalle luvattiin Forsbergin mukaan Nato-jäsenyys jo vuonna 2008, mutta samalla maata ei otettu mukaan Naton valmennusohjelmaan.

– Nyt tätä yhteensovittamista ja tukityötä on luvattu tehdä paljon enemmän, mutta ehkä konkreettisempana tukena ovat monen jäsenmaan kahdenväliset sopimukset Ukrainan kanssa, Forsberg arvioi.

Forsbergin mielestä on kiinnostavaa nähdä, miten vahvasti huippukokouksessa lopulta lausutaan Ukrainan Nato-jäsenyydestä.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kuinka voimakkaasti se muotoillaankin, niin yhden jäsenmaan jarruttaminen periaatteessa riittää siihen, ettei Ukrainasta tule Naton jäsentä, hän lisää.

Lue myös:

    Uusimmat