Mainos

Professoriliitto hämmästelee korkeakouluesitystä: Mistä rahoitus ja opettajat?

Professoriliitto ihmettelee hallituksen suunnitelmia lisätä reippaasti korkeakoulujen aloituspaikkoja lähivuosina.

Hallitus tavoitteena on, että neljän tai viiden vuoden aikana lisätään jopa 3 000 aloituspaikkaa joka vuosi. Suunnitelma sisältyy hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan, ja lopullisesti asiasta päätetään kevään kehysriihessä.

Professoriliiton mukaan suunnitelma herättää kysymyksiä muun muassa opetushenkilökunnan riittävyydestä, opetuksen laadusta ja lisärahoituksen tarpeesta.

– Kuulostaa myönteiseltä, että Suomea halutaan johtavaksi korkeakoulutuksen maaksi, niin kuin opetusministerimme Krista Kiuru on maininnut. Heti tulee kyllä mieleen, miten opetushenkilökunta riittää ja kuka opettaa näille kaikille (uusille opiskelijoille), sanoo Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo.

– Pelkona on, että opetuksen laatu kärsii, jos opiskelijoiden määrää nostetaan paljon. Ei nykyopiskelija tyydy enää mihinkään satojen ihmisten massaluentoihin tai kirjatentteihin, joita käydään yksikseen suorittamassa. Nykyopiskelija haluaa ihan henkilökohtaista ohjausta. Opettajan ja opiskelijan välinen vuorovaikutussuhde alkaa olla hyvin tärkeä. Ei johtavaksi korkeakoulutuksen maaksi voi tulla määrällisin perustein.

Valon mukaan yliopistojen talous ei nykyisellään kestä minkäänlaista opiskelijamäärän kasvua, vaan siihen vaaditaan lisärahoitusta.

– Myös se on iso kysymys, että miten osataan ennustaa oikein ne tulevaisuuden alat. 

Professoriliiton puheenjohtaja moittii hallituksen linjaa epäjohdonmukaiseksi.

– Ammattikorkeakoulupuolelta on juuri leikattu opiskelupaikkoja ja -aloja, ja nyt sitten niitä ollaan lisäämässä. Täytyy sanoa, että viime vuosina tehty linja ei näytä ihan johdonmukaiselta.

Vielä ei ole tiedossa, mille aloille lisäpaikat tulevat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.