Professori yllättyi Olkiluoto 3:n vaurioista – "Tämä estää voimalan käyttämisen"

Olkiluoto 3:n syöttövesipumpuista löytyi vaurioita – mistä on kyse ja mikä vaikutus vaurioilla on? 13:26
Mikä on Olkiluoto 3:n vaikutus tulevan talven energiakriisiin? Professori arvioi.

Säröt Olkiluoto 3:n syöttövesipumpuissa ovat merkittävä ongelma, sanoo ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Teollisuuden Voima (TVO) kertoi eilen havainneensa säröjä laitoksen kaikissa neljässä syöttövesipumpussa. Säröt ovat kooltaan muutamia senttimetrejä.

– Tämä on voimalaitoksen käytön kannalta iso asia. Syöttövesipumppu on hyvin tärkeä komponentti turbiinilaitoksella. Se pumppaa puhdasta vettä, sanoo professori Hyvärinen.

– TVO on kertonut, että säröt ovat pumpun juoksupyörässä, joka on vinhaa vauhtia pyörivä tärkeä osa pumpun sisällä. Se antaa vedelle vauhtia, hän jatkaa.

Hyvärinen kuvaa ongelmaa merkittäväksi.

– Tämä estää voimalan käyttämisen ja varsinkin se, että se on kaikissa näissä pumpuissa. Se aiheuttaa nyt sen, että ne täytyy kaikki korjata.

"Pumppu ei ole mitenkään erikoinen laite"

Miten säröjä voi olla jo nyt uuden laitoksen komponenteissa?

– Tämä onkin vähän yllättävää. Pumppu ei sinänsä ole mitenkään erikoinen laite. Tämän tyyppisiä keskipakopumppuja on maailmalla muutenkin, ja tämä on kokenut pumppuvalmistaja. Voi olla, että siinä on voimalaitoksen koon takia jotain vähän epätyypillistä, Hyvärinen arvioi.

Hyvärinen sanoo, että vaurioiden taustalla lienee suunnittelu- tai valmistusvirhe. Hänen mukaansa nämäkin vaihtoehdot ovat epätodennäköisiä kokeneen valmistajan kohdalla.

– Mutta jos tämä on vähä isompi osa, mitä he ovat aikaisemmin tehneet, niin tällaista voi sattua. Ei se tekniikan alalla ole mitenkään tavatonta, hän sanoo.

Myöhästyykö aikataulu jälleen?

TVO:n viimeisimmän arvion mukaan säännöllinen sähköntuotanto voimalassa pitäisi alkaa joulukuun lopulla. Eilen yhtiö kertoi selvittävänsä säröjen juurisyyn ja kertovansa sen jälkeen korjausten mahdollisista vaikutuksista aikatauluun.

Hyvärisen mukaan mahdollista viivästystä on mahdoton arvioida ulkopuolelta. Paljon riippuu siitä, miten ongelma ratkotaan.

– Säröjä voidaan korjata, tai säröytyneitä komponentteja voidaan korjata monella eri tavalla tai niitä voidaan vaihtaa ehjään varaosaan. Nyt sitten riippuu siitä, että kuinka paljon varaosia on saatavilla ja missä aikataulussa, tai löytyisikö joku korjaustapa, Hyvärinen toteaa.

Tarkempaa aikataulua Hyvärinen ei halua lähteä arvioimaan, mutta sanoo toivovansa voimalan säännöllisen sähköntuotannon käynnistyvän vielä tämän vuoden puolella.

– Uskon, että TVO:lla on ollut jotkut perusteet, miksi he ovat sanoneet, että tapaninpäivän jälkeen laitos käynnistyy. Mutta me emme sitä voi tietää, ja voi olla, että TVO ei sitä itsekään varmasti vielä tiedä, onnistuuko korjaus niin nopeasti.

Professori korostaa sitä, että viallisilla pumpuilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

– Tämä asia tapahtuu turbiinilaitoksella ja tässä on puhtaasta vedestä kysymys. Mikään ei käy lähelläkään reaktoria, joten tämä ei vaikuta ydinturvallisuuteen, hän sanoo.

Korjattu Hyvärisen titteli energiatekniikan professorista ydinvoimatekniikan professoriksi 29.10.2022 klo 18.50.

Lue myös:

    Uusimmat