Ilmalämpöpumpuilla nyt kova kysyntä – hinnat nousevat ja toimitusajat pitenevät

Öljyn ja sähkön hinnannousu on lisännyt korvaavien lämmitysmuotojen kysyntää 1:53
Öljyn ja sähkön hinnannousu on lisännyt korvaavien lämmitysmuotojen kysyntää.

Lämmityskustannusten nousu on saanut monet omakotitaloasujat ja taloyhtiöt pohtimaan vaihtoehtoja asunnon lämmitykselle.

Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtavan asiantuntijan Petri Pylsyn mukaan kiinnostus öljy-, sähkö- ja kaukolämmityksessä olevissa asunnoissa kohdistuu liiton neuvonnan näkökulmasta nyt ilmalämpöpumppuratkaisuihin.

– Puhutaan maalämmöstä, kerrostaloissa puhutaan miten poistoilmasta voisi ottaa lämpöä talteen lämpöpumppuratkaisuilla, toki myös aurinkosähkö on sellainen mikä herättää kiinnostusta.

Ilmalämpöpumppujen tilausmäärät ovat kaksinkertaistuneet aiempaan verrattuna. Lämpöpumppuyritys LämpöYkkösen mukaan pumppujen kysyntäpiikki oli viime vuonna toukokuussa, nyt jo maaliskuussa.

 LämpöYkkösen markkinointi- ja brändijohtaja Maria Aksela sanoo, että osa toimittajista joutuu myymään ”ei oota” jossain vaiheessa.

– Jos ilmalämpöpumpun haluaa kesäksi, niin se kannattaa tilata saman tien.

Odotettavissa useita hinnankorotuksia

Samaan aikaan kun ilmalämpöpumppujen kysyntä on kovaa, niiden toimitusajat venyvät ja paineet hintojen nousuun kasvavat.

– Jos vertaa viime vuoteen, niin alumiinin, ruostumattoman teräksen ja kuparin hinnat ovat kaksinkertaistuneet. Myös mikrosiruista on pulaa. Jos hintaa on aiemmin korotettu kerran vuodessa, niin nyt se voi olla edessä useamman kerran vuoden aikana, Maria Aksela sanoo.

Ilmalämpöpumppujen kysyntää kasvattaa myös hyvässä muistissa olevat viime kesän kovat helteet.  

Pylsyn mukaan kodin energiaratkaisuja mietitään yhä raha edellä.

– Eurot ovat kova konsultti tässä, mutta varmasti siinä sivussa myös pohditaan, miltä asiat näyttävät ympäristön näkökulmasta.

Akselan mukaan öljylämmityksestä siirtyminen ilmalämpö- tai maalämpöpumppuun vähentää merkittävästi vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

– Ilmastotekona se vastaa sitä, että kaksi polttomoottoriautoa lähtisi kokonaan pois liikennekäytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat