Mainos

Professori Ulvila-jutusta: Tällainen olisi kunniakas päätös

– Kunniakas loppu Ulvila-jutulle olisi, jos se päättyisi tähän syksyyn.

Näin sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta. Tolvanen toivoo, etteivät syyttäjät tai puolustus enää valittaisi korkeimpaan oikeuteen, oli tuomio Vaasan hovioikeudessa mikä tahansa.

– Tämä on neljäs kerta, kun todistelu otetaan oikeudessa vastaan täysimääräisenä. Se on täysin poikkeuksellista. Mielestäni juttua ei ole tarvetta käsitellä korkeimmassa oikeudessa, koska tässä jutussa on kyse puhtaasti näyttökysymyksistä.

Tolvasen mukaan henkilötodistajien kuuleminen moneen kertaan on tutkimusten mukaan myös riskialtista, eikä se ole monien muiden maiden järjestelmissä edes mahdollista.

– Kun aikaa kuluu, ihmisten oikeat muistikuvat haalenevat ja mielikuvat tapahtumista vahvistuvat. Ihmismieli korjaa vajaita muistoja ja lopulta on vaikea erottaa, mikä on omaa ja mikä vierasta. En väitä, että ihmiset valehtelevat, ihmismieli vain toimii niin.

Tolvasen toiveena on myös se, että Vaasan hovioikeus antaisi maanantaina alkavan oikeudenkäynnin päätteeksi tuomion, josta ei olisi ollut tarpeen äänestää.

– Esimerkiksi suurelle yleisölle yksimielinen ratkaisu on aina uskottavampi kuin äänestystulos. Se täytyy kuitenkin muistaa, että oli juridinen ratkaisu mikä tahansa, mysteerinomaisessa jutussa riittää jatkossakin aineksia kaikenlaiseen spekulaatioon, Tolvanen sanoo.

Uran erikoisin juttu

Tolvanen odottaa kiinnostuneena, mitä maanantaina alkava oikeudenkäynti tuo tullessaan. Tolvanen arvioi, että uutta todistelua on luvassa, mutta toinen asia on, vaikuttaako se mihinkään.

Syyttäjä ei toistaiseksi ole esitellyt suuria muutoksia oman näyttöönsä: listalla on yksi uusi todistaja ja lisäksi Auerin vanhin poika on kutsuttu oikeussaliin kuultavaksi tallenteen sijaan. Vielä ei ole varmaa, todistaako poika oikeudessa henkilökohtaisesti.

Puolustuksessa on kaksi uutta todistajaa ja tolvanen uskoo, että puolustus tulee lisäksi käyttämään hyväkseen kesällä tehtyä uutta poliisitutkintaa, jossa ulvilalaismiestä kuultiin Jukka S. Lahden murhasta epäiltynä.

– Vaikka syyttäjä on nyt katsonut, ettei häntä ole syytä epäillä teosta, uskon, että puolustus tulee esittämään uutta näyttöä ulkopuolisesta tekijästä.

Kaiken kaikkiaan Tolvanen pitää Ulvilan surmaa erikoisimpana juttuna oman uransa aikana muun muassa sen takia, että jutusta on aivan viime aikoihin asti paljastunut uusia käänteitä. Lisäksi poliisin työ on saanut poikkeuksellisen suurta kritiikkiä.

– Siitä on otettu opiksi, että ensimmäiset minuutit ja tunnit rikostutkinnassa ovat ehdottoman ratkaisevia. Rikospaikalla olisi heti pitänyt ottaa huomioon se mahdollisuus, että Anneli Auer olisi voinut olla epäilty. Jos tarvittavat tarkistukset olisi tehty heti, olisi Auerin syyttömyys tai syyllisyys voinut selvitä nopeastikin, Tolvanen sanoo.

Tolvanen on tyytyväinen, että perusteellisen rikospaikkatutkimuksen tärkeyttä korostetaan poliisikoulutuksessa nykyisin enemmän kuin ennen Ulvilan surmaa. Hän kuitenkin pelkää oppien jäävän resurssipulan jalkoihin.

– Jos määrärahoja leikataan, tällaiset tapaukset saattavat yleistyä. Miten sovitetaan yhteen toive tutkinnan mahdollisimman tehokkaasta alkuvaiheesta ja se, että isolla alueella liikkuu vain yksi poliisipartio, Tolvanen kysyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.