Professori: Tinnitus Etelä-Euroopassa merkittävä itsemurhien syy

Voiko tinnituksesta päästä eroon? 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jukka Ylikoski kertoi tinnituksen olevan paitsi nuorten, myös ikäihmisten vaiva.

Häiritseekö sinua joskus korvissa kuuluva vinkuna tai ulina? Saatat kärsiä tinnituksesta. Emeritusprofessori Jukka Ylikosken mukaan tinnitus voi olla korkean vinkunan lisäksi myös matalataajuista, suhinaa, rapinaa tai muunlaista häiriöääntä. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että nämä äänet eivät tule mistään olemassa olevasta äänilähteestä.

– Viimeinen tutkimus osoittaa, että kyseessä voisi ainakin kroonisissa tapauksissa olla tällainen aaveääni eli phantom-ääni, (joka on) rinnastettavissa raaja-amputaation jälkeiseen aavesärkyyn, Ylikoski kertoo.

Vaikka tinnitus voi tuntua häiritsevän todelliselta, ääni johtuu oikeasti aivoissa sijaitsevan kuuloradan hermoverkkojen yliaktiivisuudesta. Ikääntymisen tai vamman seurauksena kuuloimpulssivirta korvasta aivoihin vähenee, jolloin myös impulssia ”jarruttava” systeemi heikkenee. Tämä taas aiheuttaa niin kutsuttujen suotimien pettämisen, jolloin informaatioarvoton ääni, eli tinnitus, tulee aistituksi. Tavallaan kuulemme siis tinnitukseksi kutsuttua ääntä koko ajan, mutta normaalisti terve korva ei rekisteröi tätä ääntä.

Jatkuva altistuminen kovalle äänille ei ole ainoa syy tinnitukseen. Myös muutama melussa vietetty minuutti tai yksi kova pamaus voi aiheuttaa häiriön hermoverkkoihin. Kovasta äänestä johtuvana kuulovauriona tinnitus on Ylikosken mukaan yleisempi kuin varsinainen kuulon alenema.

Jatkuva häiriöääni voi olla todellinen stressinaiheuttaja. Pahimmillaan se voi aiheuttaa myös unihäiriöitä ja masennusta. Äänistressi synnyttää itseään ruokkivan kierteen, joka voi pahimmillaan johtaa dramaattisiin tapahtumiin.

– Esimerkiksi Etelä-Euroopassa (se on) merkittävä ikääntyneiden ihmisten itsemurhan syy.

Pääseekö tinnituksesta pääsee eroon ja mitä hoitokeinoja professori Ylikoski suosittelee? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat