Professori: Tämän takia avioeroja perutaan nyt enemmän

Perhekeskeisyys on Suomessa nousussa. Siksi myös vireille laitettuja avioeroja perutaan useammin, professori Jouko Kiiski arvioi.

Joka neljäs avioeroa hakenut pari tuleekin toisiin ajatuksiin. Suomalaisia avioeroja tutkinut professori Jouko Kiiski arvelee, että vireille laitettuja avioeroja perutaan nyt enemmän, koska perhekeskeisyys on Suomessa kasvussa.

– Perhe on suomalaisten arvoasteikolla korkealla. Sitä pidetään esimerkiksi työtä tärkeämpänä. Elintason nousun myötä meillä on myös mahdollisuus irrottaa enemmän aikaa parisuhteeseen, Kiiski kertoo.

Professori muistuttaa, että asiasta ei ole tehty tutkimusta. Tilastot kuitenkin tukevat väitettä perhekeskeisyyden kasvusta. Avioerot ovat vähentyneet viimeisen kahden vuoden aikana.

– Syynä saattaa olla 80-luvun lopussa voimaan tullut uusi avioerolaki, joka helpotti eroamista. Sitä pidettiin aluksi helpotuksena, mutta nykyään ihmiset ovat viisastuneet. Ero ei ratkaise lähestulkoon kaikkia asioita. Se lisää joitakin ongelmia ja helpottaa osaa, Kiiski sanoo.

Ongelmat ovat ratkaistavissa

Arvioiden mukaan kuitenkin jopa puolet avioliitoista tulee päättymään eroon. Kiiski huomauttaa, että nykyään erotaan heppoisimmin perustein kuin ennen. Siinä missä aiemmin avioeroon päädyttiin vain vakavien ongelmien, kuten alkoholin, väkivallan tai vuosia jatkuneen uskottomuuden takia, nykyään eron syyksi saattaa riittää vuorovaikutusongelmat tai yleinen tyytymättömyys siihen, että suhde ei toimi. Myös läheisyyden puute, erilleen kasvu tai puolison itsenäistyminen ovat nykyään yleisiä eron syitä.

Kiiskin mukaan avioero on stressaava elämänvaihe, mutta muutamassa vuodessa siitä selvitään yleensä hyvin. Perheneuvojankin työtä tehnyt professori on kuitenkin tyytyväinen, että erolle haetaan nykyään muitakin vaihtoehtoja.

– Jos motivaatiota löytyy, useimmat ongelmat ovat ratkaistavissa, Kiiski sanoo.

Katso Shannen tahtoo naimisiin: Strutsinsulkia

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat