Professori: Näin sairaiksi jalostetut koirarodut voidaan pelastaa

Eläinlääketieteen professori Marjatta Snellman kertoo, miten sairaalloisia koirarotuja voidaan tervehdyttää.

Ensin hyvät uutiset: parannuksia ulkonäköjalostuksesta kärsineiden rotujen hyväksi on jo tehty.

– Rotumääritelmiä on muutettu. Esimerkiksi bulldoggeilta ei enää vaadita mahdollisimman lyhyttä kuonoa, Marjatta Snellman sanoo.

Myös ulkomuototuomareita on koulutettu.

– Kaikki eivät tosin ole täysin omaksuneet asiaa. On ihmisiä, jotka ajattelevat, että koira on taideteos. He välittävät vain estetiikasta.

Jalostustieteellisessä toimikunnassa hyvää työtä

Snellmanin mukaan Kennelliitto ja useat rotuyhdistykset ovat tehneet hienoa työtä huomion kiinnittämisessä jalostuksen epäkohtiin.

– Oikeastaan kaikissa Pohjoismaissa ja Englannissa ollaan menossa hyvään suuntaan.

– Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa on valistunutta väkeä ja erinomainen asiantuntemus. Kunhan vain heitä kuunneltaisiin, jotta ihana koiraharrastus saataisiin säilytettyä ja rodut pidettyä eettisesti elinkelpoisina – suuressa yhdistyksessä asiat eivät välttämättä etene helposti.

Rotujen risteytykset tervehdyttävät

Tulevaisuuden mahdollisuutena Snellman pitää roturisteytyksiä.

– Tiettyjä sekoituksia voisi tehdä, jotta esimerkiksi normaali kallonmuoto saataisiin nopeammin pelastettua.

Tähän mennessä koirien terveyttä on onnistuttu kohentamaan esimerkiksi Kennelliiton hyväksymällä kertaluontoisella snautseri-pinseri-risteytyksellä, kun pinserit olivat vaikeuksissa.

– Erityisen ansiokkaana voidaan pitää Suomen pystykorvajärjestön ja Kennelliiton hienoa työtä kansalliskoiramme eli suomenpystykorvan hyväksi. Rodun geneettistä kantaa on laajennettu ottamalla kantakirjoihin mukaan rajantakaisen Karjalan punaisen pystykorvarodun parhaita edustajia, Snellman sanoo.

Muuten risteytykset ovat toistaiseksi rajoittuneet rotujen sisäisiin karvaerovariaatioihin sekä väreihin, joihin liittyy tietty geneettinen ominaisuus.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja