Professori: Medvedevin rajalausunto ei ole yksiselitteinen

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi ei halua lähteä spekuloimaan, miten Euroopan ihmisoikeussopimus estää Venäjää rajoittamasta ihmisten tuloa Suomeen.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi Kremlin julkaisemassa haastattelun litteroinnissa, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen.

Medvedevin mukaan Venäjällä ei ole laillisia perusteita estää turvapaikanhakijoita. Hän viittaa haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

– Medvedev ei yksilöi lausunnossaan tiettyä kohtaa sopimuksesta, johon viittaa, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi sanoo.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on samoilla linjoilla Koskenniemen kanssa Medvedevin lausunnon tulkinnasta.

– Yleinen järjestys ja turvallisuus asettavat omat velvoitteensa kullekin maalle. Niin meille kuin Venäjällekin, Nerg sanoo.

Medvedevin haastattelu liittyi tänä viikonloppuna järjestettävään Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Medvedevin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön oli määrä tavata siellä perjantaina illalla.

Jokainen vapaa lähtemään maasta  

Euroopan ihmisoikeussopimuksen 4. lisäpöytäkirjassa sanotaan, että "jokainen on vapaa lähtemään mistä tahansa maasta, myös omastaan". Koskenniemi sanoo, että tämä on tärkeä oikeus. Se ei kuitenkaan ole siinä mielessä ehdoton, että sitä ei voitaisi rajoittaa yleisen järjestyksen turvaamiseksi tai rikollisuuden ehkäisemiseksi demokratiassa.

– Tämä jättää Venäjän ja Suomen viranomaisille mahdollisuuden neuvotella siitä, miten mahdollisia Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita tulisi käsitellä Venäjän puolella, Koskenniemi sanoo.

Hän jatkaa, että mailla on velvollisuus antaa ihmisille lupa pakolaisaseman hakemiseen, mutta velvollisuutta turvapaikan antamiseen ei ole.

Medvedev ilmoitti, että Venäjä ja Suomi sopivat yhteisen Lähi-idästä saapuviin pakolaisiin keskittyvän työryhmän perustamisesta.  
Nerg sisäministeriöstä sanoo, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden varmistaminen, rikollisuuden torjunta ja toimivat palautukset ovat työpöydällä Venäjän kanssa käytävissä neuvotteluissa.   

Lue myös:

    Uusimmat