Professori: Jos Merkel ei saa tasattua pakolaistilannetta, EU uhkaa jopa hajota

Berliinin Humboldt-yliopiston professori Herfried Münklerin mukaan Merkel on nyt joutumassa uransa vaikeimpaan paikkaan, jossa hänen on tehtävä kovia ja epäsuosittuja päätöksiä.

Euroopan talousongelmat ja pakolaiskriisi ovat koetelleet Etelä-Eurooppaa paljon rankemmin kuin pohjoista EU:ta. Paine Etelä-Eurooppaa kohtaan tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Jos Merkel ei saa EU:n eroja tasaantumaan ottamalla pakolaisia Etelä-Euroopasta ja raottamalla saksalaisten kukkaroa vielä enemmän, uhkaa EU:ta Münklerin mukaan pahimmassa tapauksessa hajoaminen.

Ajan kuluessa pakolaiskriisi ja rahansiirrot purevat Merkelin suosioon, mutta EU:n murentuminen olisi Saksalle pahin paikka. EU:n vakauttama Eurooppa ja isot eurooppalaiset yhtenäismarkkinat ovat Saksan nykyisen menestystarinan perustekijät.

Saksalaisilta ei populisteille

Münklerin mukaan Merkelin suvaitseva siirtolaispolitiikka perustuu Saksan tilanteeseen. Saksan työttömyys on Euroopan alhaisin, taloudellinen tilanne hyvä ja maan tilanne on kaikin puolin vakaa.

– Saksan erityispiirre on, että se on suhteellisen vastustuskykyinen populismille, Münkler sanoo.

Useissa Euroopan maissa populistiset liikkeet ovat nousseet voimakkaiksi tekijöiksi. Esimerkiksi Ranskassa oikeistopopulistinen Kansallinen rintama sai viime Euroopan parlamentin vaaleissa neljänneksen äänistä.

Saksassa euro- ja ulkomaalaiskriittinen oikeistopopulistipuolue Vaihtoehto Saksalle yltää mielipidetiedusteluissa parhaimmillaan kahdeksan prosentin suosioon.

– Kahdeksan prosenttia ei ole paljon. Ja vaikka populistit saisivat ääniä Saksan euro- tai kunnallisvaaleissa, parlamenttivaaleissa ihmiset eivät heitä helposti äänestä, Münkler kertoo.

Angela Merkelillä tulee sunnuntaina täyteen 10 vuotta Saksan liittokanslerina. Hän on edelleen Saksan suosituimpia poliitikkoja, vaikka hänen suosionsa on jonkin verran notkahtanut turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat