Professori Jaakko Hämeen-Anttila heittää hyvästit Helsingille huomenna

Professori Jaakko Hämeen-Anttila heittää hyvästit Helsingille 7:13

 ”Islamin stereotypioissa länsi on turmeltunut tai paikka, jossa vuollaan kultaa”, summaa huomenna Skotlantiin muuttava professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Hämeen-Anttila tutkii islamia ja arabian kieltä jatkossa Edinburghin yliopistossa. Hän astuu täysin vastaavaan virkaan kuin oli Helsingin yliopistossa, myös virkanimike säilyy samana.

Sen sijaan yliopistojen ranking-listalla tapahtuu hyppy ylöspäin.

– En itse usko niihin yliopistojen ranking-listoihin hirveästi, mutta jos se otetaan vertailukohdaksi, niin kyllähän Edinburgh on siellä aika monta kymmentä sijaa Helsingin yläpuolella. Se kamppailee siellä 20. sijan tienoilla.

Suurin ero lienee kuitenkin henkilökunnan määrässä ja instituutin koossa.

Edinburghissa on pieni instituutti, mutta Suomeen verrattuna iso. Kun Helsingissä on kaksi tai neljä kuukausipalkkaisesti töissä, Edinburghissa on noin kaksikymmentä. 

– Siellä on paljon kansainvälisesti hyvää porukkaa. On Helsingissäkin, mutta Edinburghissa on enemmän, hän muotoilee.

Hämeen-Anttila ei usko, että hallituksen leikkuri osuu Suomessa hänen laitokseensa etenkään nyt, kun islamin tutkimukselle ja ymmärtämiselle olisi erityistä tarvetta. Mutta jääkö lähtevän professorin paikka täyttämättä?

– Mehän tietysti toivomme, ettei laitos kutistu ollenkaan, että tilalle tulee joku, mutta nykymaailmahan on sellainen, että ei voida olla varmoja. Sanotaan näin, ettei ainakaan mistään ole viestitetty,  että arabian kielen ja islamin tutkimus olisi tarpeeton oppiaine, että se lakkautettaisiin turhana.

Turvallisuus on määritelmäkysymys

Maahanmuuttoviraston mukaan Irak, Somalia ja Afganistan ovat maita, joista paenneille ei ole tarpeen myöntää turvapaikkaa. Hämeen-Anttilan mukaan kaikki ovat turvattomampia kuin Suomi, vaikka tilanne on joissain paikoissa rauhoittunutkin.

– Se on tietysti määritelmäkysymys, mikä on turvallinen paikka ja mikä ei. Toki verrattuna Suomeen mikä tahansa arabimaa on turvattomampi kuin Suomi.

– Tietysti Irak ja Syyria ovat kärkipäässä niissä ikävämmissä paikoissa. Jemen tietysti myös. Noin yleisesti jotkut alueet ovat jonkin verran rauhoittuneet, mutta ei se alue suomalaisesta näkökulmasta kauhean turvallinen ole.

Turvallisuustilanne saattaa muuttua paitsi sesonkien niin myös ääriliikkeiden kuten ISISin liikehdinnän mukaan.

– Riippuu paljon siitä, pystyykö se valtaamaan enemmän alaa vai onko se - niin kuin nykyään näyttää - enemmän menettämässä asemiaan. Eiköhän sitä ole hyvä katsoa aina uudelleen, millä tasolla turvallisuusasteikolla ollaan.

Hämeen-Anttila ei muutenkaan näe ISIS:n tulevaisuutta ruusuisena, sillä se vetoaa vain pieneen määrään fanaatikkoja. Väärällä politiikalla tosin saattaa mutkistaa asioita entisestään.

– Harkitsematon, pieni sotilasisku johonkin islamilaiseen maahan, joka tällä hetkellä on rauhallisempi, kasvattaisi uudelleen levottomuuksia. Ja levottomuuksien myötä ääriliikkeet saavat enemmän kannatusta, Hämeen-Anttila summaa.

Hämeen-Anttila ei näe nykyaikaa mitenkään historiallisesti poikkeavan haastavana.

– Islamilaisessa maailmassa on ollut sotia, valtiollisia sotia Israelia vastaan, kaksi kappaletta Persianlahden sotia, kaikkia tällaisia. Se on vain niin, että meidän aikamme näyttää ainutlaatuiselta, koska elämme sitä. Historioitsijan näkökulmasta en usko, että tämä aika tulee olemaan mitenkään ainutlaatuinen.

– Isoja muutoksia, en halua vähätellä niitä mitenkään, mutta ainutlaatuisia ne eivät ole.

Muslimeilla stereotypioita lännestä

Siinä missä länsimailla on stereotypiansa muslimeista, muslimeilla on omansa länsimaalaisista. Kaksi niistä on Hämeen-Anttilan mukaan varsin selkeitä.

– Pitkään se oli hyvin sellainen turmeltunut länsi. Sellainen tyypillinen kuva, joka varmaankin on edelleen voimassa ja mitä varmaan on ruokkinut edelleen kaikki tv-kanavat ja muut. Kyllähän siinä tulee sellainen olo, että länsimaailma on yhtä pyssyjen paukuttelua, poliisit ampuu konnia ja kaikki käyttää huumeita ja seksiä on suunnilleen joka kadunkulma täynnä.

Toisena stereotypiana on läntiset kultamaat, joiden yliopistoihin halutaan saada perheen poika opiskelemaan ja vuolemaan kultaa.

– Nämä kaksi on ollut, toisaalta tämä turmeltunut ja toisaalta tämä, että kaikilla on kaikkea.

Lue myös:

    Uusimmat