Professori: Hallitus saattaa olla jatkossa jopa vahvempi kuin ennen perussuomalaisten myllerrystä

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo ei ole yllättynyt perussuomalaisten hajoamisesta.

Jos hallitus jatkaa yhteistyötä perussuomalaisista erkaantuneen ryhmän ja sen ministereiden kanssa, se voi olla jopa nykyistä toimintakykyisempi, arvioi valtio-opin professori emeritus Heikki Paloheimo. Uusi vaihtoehto on varmasti yhtenäisempi kuin perussuomalaisten eduskuntaryhmä, hän sanoo.

Yhteistyö Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa olisi myös yksinkertaisin tapa muodostaa toimiva hallitus, Paloheimo sanoo.

– Varmasti helpoin vaihtoehto on se, jos nykyinen ministeristö jatkaa. Ei tarvita ohjelmaneuvotteluita, ei tarvita salkkujen kierrättämistä, kaikki jatkuu aika lailla entisellä pohjalla.

Paloheimo arvioi, että uusi hallitus voisi olla koossa muutamassa päivässä, jos perussuomalaisista erkaantunut ryhmä lähtee mukaan hallitukseen.

Hallituksen eroa ei Paloheimon arvion mukaan tarvita, koska ministereitä ei mene vaihtoon. Hallituksen pitää kuitenkin mittauttaa luottamuksensa eduskunnassa.

– Tulkitsisin niin, että hallituksessa on tapahtunut olennainen muutos. Perustuslaki lähtee siitä, että kun hallitus nimitetään, se esittää alkutöikseen ohjelmansa eduskunnalle, ja hallituksen luottamus mitataan heti nimittämisen jälkeen. En yllättyisi ollenkaan siitä, että Sipilän pitäisi vähintään esittää eduskunnalle pääministerin ilmoitus.

"Voi odottaa kiukuttelua"

Perussuomalaisten hajoaminen vaikutti dramaattisesti uuden hallituksen muodostamiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on jo ehtinyt ilmoittaa, että hallitus jatkaa nykyisillä ministereillä. Jos yhteistyökuvio jostain syystä epäonnistuu, voi RKP:n ja kristillisdemokraattien maanitteleminen hallitustyöhön olla hankalaa.

– Voi odottaa RKP:n ja KD:n osalta jotain kiukuttelua. Toisaalta erityisesti RKP:n osalta on vahva motiivi pyrkiä hallitukseen, Paloheimo pohtii.

Paloheimon mukaan varsinkin Vaasan sairaalapäivystyksen kohtalo on RKP:lle hyvin tärkeä. Hallitus on kertonut lakkauttavansa Vaasan keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen osana sote-uudistusta.

Hallituksesta on ennenkin annettu lähtöpassit

Perussuomalaisten hajoaminen kahtia ei Paloheimon mielestä ollut yllättävää, koska monet puolueen jäsenet eivät pidä jyrkästä maahanmuuttolinjasta. Uusi vaihtoehto -ryhmässä on enemmistö puolueen nykyisistä kansanedustajista ja kaikki ministerit.

Suomessa on ennenkin potkittu puolue pois hallituksesta kesken kauden, Paloheimo muistuttaa.

Harri Holkeri heitti SMP:n ulos hallituksestaan vuonna 1990 budjettipäätöksentekoon liittyvien erimielisyyksien takia.

Perussuomalaisten hajoaminen on Suomen poliittisessa historiassa harvinainen tapaus, mutta puolueita on hajonnut aiemminkin. Vuoden 1958 vaalien jälkeen osa SDP:n kansanedustajista erosi erilliseksi ryhmäkseen ja vuoden 1972 jälkeen SMP:n eduskuntaryhmä hajosi. 

Lue myös:

    Uusimmat