Mainos

Rinne: Jos hallitus hajoaa, uudet vaalit paras vaihtoehto

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että olisi käytännössä mahdoton ajatus, että SDP lähtisi nykyiseen hallitukseen.


Rinteen mukaan SDP voisi lähteä hallitukseen vain, jos hallituksen talouspoliittinen ja yhteiskuntapoliittinen linja muuttuisi sellaiseksi kuin SDP haluaisi.  

Näin hallituksen eroaminen tapahtuisi 

– Presidentti myöntää pyynnöstä eron hallitukselle tai ministerille. Nykytilanteessa koko hallitus eroaisi, jos yksi puolue ei enää jatkaisi hallituksessa. Viime vaalikaudella vasemmistoliitto ja vihreät lähtivät hallituksesta, mutta tämä ei johtanut koko hallituksen eroon, koska se pystyi yhä jatkamaan työtään riittävän parlamentaarisen tuen turvin.  

– Jos koko hallitus eroaa, alkavat uudet hallitustunnustelut eduskuntaryhmien välillä. Tässä tapauksessa hallitustunnustelija olisi todennäköisesti suurimman puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.). Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä.  

– Jos hallitusneuvotteluissa syntyy sopu, eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää. Presidentti nimittää hallituksen presidentin esittelyssä. Samalla vanhalle hallitukselle myönnetään ero.  

– Uudet eduskuntavaalit voi määrätä toimitettavaksi presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.  

– Uudet vaalit pidetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun presidentin määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistiin.  

– En usko, keskusta olisi Sipilän johdolla valmis muutosta tekemään, hän sanoo.  
Rinteen mukaan hallituksen hajotessa paras vaihtoehto olisikin uusien vaalien järjestäminen.   

– Tällä hallituksella ei ole kansan mandaattia. Ilman puhdistamiseksi täytyisi käydä uudet vaalit.   

Rinne sanoo, että hän ei yllättynyt hallituksen ajautuessa kriisiin.  

– Kun katsoo hallituksen taivalta tähän asti, niin aikamoista sekoilua se on ollut, hän sanoo.   

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan sanoo odottaneensa, että sote-asiat olisivat jo hallitusneuvotteluissa puhuttu valmiimmaksi.   

– Sote-asia on kuitenkin vaalikauden suurin yksittäinen asia. Jos se olisi helppo, se olisi ratkaistu jo aikaisemmilla vaalikausilla, hän sanoo.   

Essayah ei halunnut kuitenkaan spekuloida, olisiko puolue valmis lähtemään hallitukseen, jos kokoomus joutuu jättämään hallituksen.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että keskusta on varautunut kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja rkp tulisivat hallitukseen.  

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund sanoo, että hänellä ei ole vielä kommentoitavaa.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.