Professori: Haaviston kautta voi kanavoitua antijytky

Vihreiden Pekka Haavisto ja keskustan Paavo Väyrynen ovat olleet tuoreissa vaaligallupeissa vahvassa nosteessa.

Viestinnän professorin mukaan Haaviston gallupnousu on ollut suuri yllätys. Nousussa saattaa olla kyse muun muassa ihmisoikeuksien puolustamisesta.

– Ehkä antijytkyä kanavoituu Haaviston kautta, analysoi Oulun yliopiston professori Erkki Karvonen.

Karvosen mukaan Haavisto vetoaa varsinkin suvaitsevaan, liberaaliin ja koulutettuun väestönosaan.

– Kannattajissa on paljon nuoria, ja Haaviston seksuaalinen suuntautuminen on naisille pienempi este kuin miehille. Vihreiden äänestäjä ei tarvitse olla. Haaviston vihreys on häivytetty.

Karvonen arvioi, että taktikointi voi tuoda ainakin Eva Biaudet'n (r) ja Paavo Arhinmäen (vas) äänestäjiä Haaviston taakse.

Professorin mukaan "hieman harmaa" Haavisto on hyötynyt myös hyvistä esiintymisistään tv-tenteissä.

– Hän on ollut vastauksissaan viisas ja harkitseva.

Väyrynen tehnyt työtä keskustan eteen

Toinen yllättäjä vaalien alla on ollut gallupeissa pärjännyt Paavo Väyrynen. Professori Karvosen mukaan Väyrysen suosion taustalla on muun muassa tämän uusi, aiempaa hauskempi imago. Vakuuttavana professori on pitänyt myös Väyrysen asiaosaamista sekä energistä kiertämistä ympäri Suomea.

Yksittäisenä tekijänä Väyrynen on hyötynyt Karvosen mukaan noin viikon takaisesta kuntakarttavuodosta.

– Kuntakarttavuoto on saattanut säikäyttää maaseudun ihmisiä turvaamaan keskustapuolueeseen. On hyvinkin todennäköistä, että vuodon taustalla oli keskusta, Karvonen pohtii.

Karvosen mukaan Väyrynen onkin joka tapauksessa tehnyt kampanjallaan työtä keskustan kunnallisvaalimenestyksen eteen. Presidentinvaaleissa professori näkee Väyrysen voivan houkutella ääniä myös kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kannattajilta.

Gallupeilla on itseään toteuttava vaikutus. Professori Karvosen mukaan nyt näyttääkin ilmeiseltä, että Väyrynen ja Haavisto kisaavat presidentinvaalien toiselle kierrokselle pääsystä kokoomuksen Sauli Niinistön kanssa.

– On kiinnostavaa, kenelle SDP:n Paavo Lipposen äänet jaetaan, jos hän ei pärjää, Karvonen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat