Prinssi Philipin testamentissa erikoinen yksityiskohta – salataan 90 vuodeksi

Kuninkaallisen perheen testamentteja alettiin salata sata vuotta sitten, kun prinssi Francisin kerrotaan testamentanneen jalokiviä rakastajattarelleen.

Edesmenneen prinssi Philipin testamentti salataan ainakin 90 vuodeksi kuningattaren "arvokkuuden ja aseman" suojelemiseksi, linjaa ylemmän oikeusasteen tuomioistuin. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti Guardian.

Prinssi Philip kuoli huhtikuussa 99-vuotiaana. Hän oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta.

Yli sadan vuoden ajan käytäntönä on ollut, että Britannian kuninkaallisen perheen korkea-arvoisen jäsenen kuollessa tuomioistuimia pyydetään salaamaan heidän testamenttinsa.

Salaamispäätöksen tehnyt tuomari Andrew McFarlane sanoi, ettei hän ole nähnyt prinssin testamenttia eikä tiedä sen sisällöstä muuta kuin toimeenpanopäivämäärän ja nimitetyn toimeenpanijan henkilöllisyyden.

90 vuoden kuluttua pidetään yksityinen käsittely, jossa voidaan päättää, puretaanko testamentin salaus.

Tallessa yli 30 kuninkaallista testamenttia

Ensimmäinen kuninkaallisen perheen jäsen, jonka testamentti salattiin, oli McFarlanen mukaan kuningatar Maryn vuonna 1910 kuollut nuorempi veli, Teckin prinssi Francis.

BBC kertoo, että kuninkaallisen asiantuntijan Michael L. Nashin mukaan salauskäytäntö keksittiin sen jälkeen, kun prinssi Francis testamenttasi rakastajattarelleen arvokkaita smaragdeja.

Tuomioistuimen perheoikeuden osaston vanhimpana tuomarina McFarlanen vastuulla on yli 30 kirjekuorta, joista jokainen sisältää kuninkaallisen perheen edesmenneen jäsenen testamentin.

Ennen prinssi Philipiä testamenttien joukkoon on lisätty viimeksi vuonna 2002 kuolleiden kuningataräidin sekä kuningattaren sisaren prinsessa Margaretin testamentit.

Lue myös:

    Uusimmat