Mainos

Primakovista uusi pääministeriehdokas

Presidentti Boris Jeltsin aikoo esittää parlamentille vt. ulkoministeri Jevgeni Primakovin nimittämistä uudeksi pääministeriksi. Primakov on toiminut mm. Gorbatshovin neuvonantajana ja tiedustelupalvelussa.

Venäjän duuma äänestää Primakovin nimittämisestä pääministeriksi jo huomenna. Presidentti Boris Jeltsin esitti parlamentille Primakovin nimittämistä uudeksi pääministeriksi keskusteltuaan sitä ennen Primakovin ja vt. pääministerin Viktor Tshernomyrdinin kanssa. Primakovia tukevat kaikki ryhmät, lukuun ottamatta Vladimir Zhirinovkin johtamia äärikansallismielisiä liberaalidemokraatteja. 68-vuotias Primakov oli aiemmin viikolla torjunut ajatuksen pääministeriksi siirtymisestä.

Duuman puhemies Gennadi Seleznjov oli tyytyväinen Primakovin ehdokkuuteen. Seleznjovin mukaan Primakovilla on hyvät mahdollisuudet saada duuman tuki nimitykselleen. Myös kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov ilmaisi tyytyväisyytensä Primakovin ehdokkuuteen.

Politiikan tarkkailijoiden mukaan pääministeriehdokkaan vaihtuminen oli paha takaisku sekä Jeltsinille että Tshernomyrdinille, jota on pidetty Jeltsinin seuraajaehdokkaana vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Lipponen: Primakov voi selkiinnyttää Venäjän tilannetta

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä Jevgeni Primakovin asettaminen ehdolle Venäjän pääministeriksi voi selkiinnyttää tilannetta maassa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessaan Ranskan pääministeri Lionel Jospinin kanssa Lipponen toivoi, että hallituskriisi saadaan pian pois alta.

Lipponen sanoi, että pääministeriehdokas Primakov on meille suomalaisille tuttu ja hyvä yhteistyökumppani. Lipposen mukaan tärkeintä on, että Venäjällä saadaan aikaan hallitusratkaisu. Jospin ei halunnut ottaa kantaa Venäjän pääministerivalintaan.

Myönteinen reaktio Yhdysvalloista

Yhdysvaltain Valkoinen talo luonnehtii tähänastista ulkoministeriä Jevgeni Primakovia tunnetuksi ja arvostetuksi henkilöksi. Jos duuma kannattaa Primakovin nimittämistä Venäjän uudeksi pääministeriksi, odottaa Yhdysvallat työn sujuvan hyvin Primakovin kanssa, sanottiin Valkoisesta talosta.
(STT-AFP-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.