Mainos

Presidenttiparin vauvan syntymä lähestyy – mitä Niinistön ja Haukion iloisesta perhetapahtumasta tiedetään?

Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti lokakuussa 2017 ilouutisen, jonka mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio odottavat perheenlisäystä.

Presidenttipari on kertonut iloisesta uutisesta tiedotteella sekä kommentoinut yksittäisiä asioita matkan varrella, mutta tapahtuman ympärillä on vielä monia kysymyksiä.

MTV Uutiset listasi asioita, joita aiheesta toistaiseksi tiedetään – tai ei tiedetä.

Nämä tiedetään:

– Laskettu aika on helmikuussa 2018, tarkempaa päivä ei ole kerrottu.

– Presidenttipari kertoi tiedotteessa, että lasta on odotettu ja toivottu vuosien ajan ja näihin vuosiin on lukeutunut myös monia vastoinkäymisiä.

– Presidenttipari on myös kertonut, ettei perheenlisäys tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon.

– Tuleva lapsi on 40-vuotiaalle Jenni Haukiolle ensimmäinen, 69-vuotiaalle Sauli Niinistölle kolmas. Niinistöllä on aiemmasta liitostaan kaksi lasta, vuonna 1975 syntynyt Nuutti ja vuonna 1980 syntynyt Matias.

– Kyseessä on ensimmäinen vauva, joka syntyy virassaolevalle presidentille.

– Tilastokeskuksen mukaan Niinistö on isäksi tullessaan harvinaisuus, näin iäkkäät miehet eivät saa Suomessa usein lapsia. Vuonna 1948 syntynyt presidentti kuuluu vuosina 1945–1950 syntyneisiin ns. suuriin ikäluokkiin. Esimerkiksi vuonna 2015 ainoastaan 19 suurten ikäluokkien miestä sai lapsen, vuonna 2016 13 miestä.

Näitä ei tiedetä:

– Tulevan lapsen sukupuolta ei vielä tiedetä.

– Suomalaiset ovat innostuneet kehittelemään tulevalle presidenttivauvalle paljon nimiehdotuksia, mutta presidenttipari ei ole vielä suosikkinimiään kertonut.

– Sitäkään ei tiedetä, missä rouva Jenni Haukio synnyttää tulevan lapsen. Helsingin tällä hetkellä ainoa synnytyssairaala Naistenklinikka sijaitsee hyvin lähellä presidentin virka-asuntoa Mäntyniemeä, mutta tarjolla on toki myös muita vaihtoehtoja.

– On mielenkiintoista, aikooko presidentti pitää lapsen synnyttyä minkäänlaista isyysvapaata. Esimerkiksi Paavo Lipponen piti pääministerinä ollessaan vuonna 2000 kuuden arkipäivän isyysvapaan, kun hänen Päivi-vaimonsa synnytti perheeseen toisen yhteisen tyttövauvan. Ilmeisesti Niinistö joutuisi kuitenkin järjestämään vapaansa itse, sillä presidenttiys on 100-prosenttinen tehtävä, johon ei sovelleta esimerkiksi virkamieslainsäädäntöä.

– Myöhemmässä vaiheessa on kiinnostavaa esimerkiksi se, missä neuvolassa tai päiväkodissa lapsi saa hoitoa. Hoidetaanko lasta kunnallisella puolella vai kenties yksityisessä neuvolassa ja päiväkodissa? Näihin asioihin Niinistö ei ole vielä ottanut kantaa.

Sauli Niinistö esiintyy tänään MTV Uutisten yksittäistentissä kello 20-20.30. Tentti on katsottavissa MTV Katsomossa sekä MTV3-kanavalla. Kello 20.30 tenttiin astuu Paavo Väyrynen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.