Presidenttiehdokkaat käyttäneet kymmeniä tuhansia euroja Facebook-mainontaan

Presidenttiehdokkaat ovat käyttäneet jopa kymmeniä tuhansia euroja tavoittaakseen äänestäjiä Facebookissa.

Esimerkiksi Pekka Haaviston kampanjassa on ostettu Facebook-mainontaa noin 25 000 eurolla. Muu verkkomainonta on jätetty Haaviston kampanjassa vähiin, mutta viimeisinä päivinä verkkoon on ostettu myös mainospaikkoja.

Facebook-mainontaa sisältyy myös Paavo Lipposen verkkokampanjointiin, johon on sisältynyt lisäksi hakukonemainontaa ja ilmoituksia verkkolehdissä. Yhteensä verkkomainontaan on käytetty noin 30 000 euroa. Sanomaa on kohdennettu 18–49-vuotiaisiin.

Sauli Niinistön kampanjaväki mainitsee Facebook- ja bannerimainonnan, mutta ei kommentoi käytettyjä summia.

Eva Biaudet'n kampanjassa verkkomainonnan osuus on 6000 euroa, johon on sisältynyt myös Facebook-ilmoituksia.

Paavo Väyrysen kampanjassa on käytetty rahaa uutissivustojen mainospaikkoihin. Sari Essayahin kampanjassa ei ole ostettu verkkomainontaa ollenkaan.

Kysely kampanjaväelle

Facebook-mainontaa voi suunnata tarkasti iän, asuinkaupungin, koulutuksen sekä palvelun käyttäjän tykkäyksistä, kavereista ja toiminnasta arvioitavien mieltymysten perusteella.

Tiedot verkkokampanjoista perustuvat loppuviikosta tehtyyn kyselyyn, johon saatiin vastauksia kuuden ehdokkaan kampanjaväeltä.

Kyselyssä pyydettiin myös arvioimaan verkkokampanjoinnin onnistumista ja epävirallisten kannatusryhmien merkitystä.

Kysymykset:

1. Mitä pidätte suurimpina onnistumisina verkko- ja sosiaalisen median yleisön tavoittamisessa?

2. Millaista verkkomainontaa ehdokkaalle on ostettu, mihin hintaan, ja millaisiin kohderyhmiin sitä on kohdennettu?

3. Miten kuvailisitte toimintaa epävirallisissa kannatusryhmissä ja millainen merkitys niillä on ollut ehdokkaallenne?

Eva Biaudet

(vastaajana lehdistöpäällikkö Maria Swanljung)

1. "Facebooksivu on ollut erittäin interaktiivinen ja keskustelu ollut myönteistä ja kannustavaa. Yhteen otteeseen Facebookin interaktiivisuus oli puolet kannattajamäärästä eli sivuilla osallistui ilmeisesti paljon enemmän väkeä kuin tykkääjäluvut antoivat ymmärtää.

Uutiskirjeen tilaaminen on ollut suhteellisen vilkasta ja niitä on myös avattu kiitettävän paljon. Ehdokkaan oma Bambuser-kanava on edesauttanut oman sisältömedian tuottamista BioD-TVn muodossa.

Youtuben avulla ehdokas on myös saanut oman viestinsä ulos äänestäjille ja kannattajille."

2. "Verkkomainontaa on ostettu AdQn kautta sekä Iltasanomien viihdesivuilta sekä Facebook-ilmoituksilla. Näitä on viestitetty kokomaata kattavasti mutta rajoitettu mahdollisuuksien mukaan äänestysikäisille. Verkkomainonnan osuus on yhteensä 6.000 euroa."

3. "Epävirallisia kannattajia on tullut kotisivujen kautta ja ovat kannustaneet ehdokkaan menestymistä facebookissa, twitterissä ja erittäin monessa virtuaalisessa äänestyksessä sekä sms-viestien avulla esimerkiksi varainhankinnassa. "Omien" bloggaajien puute on tässä kampanjassa ollut ilmiselvä, samoin "omien" twiittaajien puute."

Sari Essayah

(vastaajana vaalipäällikkö Asmo Maanselkä)

1. "Sari Essayahin kampanjaa on tehty pienellä, mutta toki riittävällä kampanjabudjetilla. Siksi ilmainen mainos sosiaalisen median puolelta on tullut todella tarpeeseen. Sosiaalinen media on innostanut Sarin kannattajia välittämään uutisjuttuja sekä viemään kampanjan viestiä eteenpäin. Kampanjatilaisuuksista informoiminen on ollut helppoa sosiaalisen median kautta. Olemme onnistuneet viemään kustannustehokkaasti kampanjaa eteenpäin sosiaalisen median puolella."

2. "Maksullista verkkomainontaa ei ole ostettu."

3. "Sosiaalisen median mainostaminen on mennyt kaverimarkkinoinnin kautta sekä puolueen virallisten Facebook -sivujen kautta. Positiiviset uutisjutut ehdokkaasta ovat levinneet hyvin epävirallisten kanavien kautta. Sosiaalisella medialla on ollut erittäin suuri merkitys vuorovaikutuksessa ehdokkaan ja kannattajien välillä. Sosiaalisen median kautta on voitu välittää Sarille palautetta ja Sari on myös pystynyt palautteeseen vastaamaan."

Pekka Haavisto

(vastaajana kampanjapäällikkö Riikka Kämppi)

1. "Pidämme sosiaalista mediaa erittäin tärkeänä kampanjan osana, olemme kannustaneet ihmisiä verkkokampanjointiin ja onnistuneet tavoittamaan tukijat sosiaalisen median välityksellä oikein hyvin. Sosiaalisen median luonne on se, että ihmiset itse tuottavat sisältöä ja keskustelevat - ja tässä sen vahvuus piileekin. Haaviston tukijat ovat tuottaneet kiinnostavaa ja hyvin leviävää sisältöä täysin itsenäisesti, mm siksipekka.fi, kakkonenonykkonen.fi sekä Facebook-ryhmät Pekan enkelit, Pekka Haavisto facts ja Ihmeidentekijät. Kampanjan onnistumisena voi pitää sitä, että kampanjaan on syntynyt luovuuteen kannustava ilmapiiri, mutta kiitos koskettavasta ja kiinnostavasta sisällöstä kuuluu tekijöille itselleen eli Haaviston tukijoille."

2. "Facebook-mainontaa noin 25 000 eurolla hyvin laajalle kohderyhmälle. Kampanjan viimeisinä päivinä on hiukan myös bannerimainontaa."

3. "Epävirallisten kannatusryhmien toiminta on vireää, luovaa ja vilkasta. Niiden merkitys positiivisen viestin välittämisessä on ollut tavattoman suuri ja siten merkitys ehdokkaalle myös hyvin suuri."

Paavo Lipponen

(vastaajana yhteyspäällikkö Laura Andersson)

1. "Kahteen kertaan järjestetty #paavotweet -kyselytunti ylitti uutiskynnyksen varsinkin ensimmäisellä kerralla hyvin. Tietääkseni Lipposen kampanja on ainoa presidentinvaalikampanja jossa tehtiin omaehtoisesti tämäntyylinen twitter-ja facebook -sessio. Twitterissä Paavo Lipposen kampanjasta on tullut paljon myönteistä palautetta, kommentteja löytää esimerkiksi ketjusta #vaalit2012. Lipposen MTV3-vaalitentissä tokaisema "Twitter on paras" on herättänyt sosiaalisessa mediassa paljon innostusta."

2. "On ostettu facebook-mainontaa, hakukonemainontaa ja bannereita Kärkimedialehtien verkkosivuille yhteensä noin 30 000 eurolla. kohderyhmä 18-49-vuotiaat."

3. "Kaikki Paavon kannattajat, jotka toimivat omissa viiteryhmissään, tekevät tärkeää työtä ja niillä kaikilla on merkitystä kannatuksen keräämisessä sekä tiedonvälittämisessä.

Totean myös että ehdokas on innostunut kampanjan aikana sosiaalisesta mediasta ja suhtautuu siihen vakavasti. Hän ymmärtää, että se on perinteisten toritapaamisten ohella tapa kohdata ihmisiä ja keskustella. Sosiaalinen media on kasvava ilmiö, joka nousee entistä merkittävämpään rooliin jatkossa. Perinteisiä tapaamismuotoja tarvitaan kuitenkin edelleen, esimerkiksi vaalikampanjointia ei pidä keskittää kokonaan verkkoon, mutta on hyvä että löytyy erilaisia tapaamismuotoja erilaisille ihmisille. Presidenttiehdokkaan on tärkeää olla ajassa mukana."

Sauli Niinistö

(vastaajana kampanjaväki)

1. "Olemme onnistuneet Facebookissa saamaan huomattavaa aktiivisuutta Niinistön kannattajien keskuudessa. Myös ehdokas on osallistunut aktiivisesti keskusteluun, se on tietysti äärimmäisen hyvä asia."

2. "Sekä Facebook-mainontaa että bannerimainontaa on käytetty. Tarkemmin emme ole avanneet mainonnan hintaa."

3. "Niin kauan kun pitäydytään hyvässä ja iloisessa hengessä oman ehdokkaan takana, kaikki pöhinä oman ehdokkaan takana kertoo hyvästä kampanjavireestä."

Paavo Väyrynen

(vastaajana Web-kampanjan Iikka Kantola)

1. "Väyrysen web-sivujen suuri suosio. Suorat live-lähetykset ehdokkaan verkkosivuilta ovat olleet suosittuja ja palautteen perusteella Väyrynen on saanut uusia kannattajia tätä kautta. Seuraava livelähetys tulee tulevana sunnuntaina 21.01 klo 14:00 www.vayrynen.com sivustolla."

2. "Mainospaikkoja eri nettimedioiden sivustoilta. Tavoitteena on tavoittaa sellaiset henkilöt jotka eivät osallistu vaalitilaisuuksiin."

3. "Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomutta kannattavat käyvät vilkasta keskustelua eri keskustelupalstoilla. Saamme paljon ideoita kampanjaan Paavon kannattajilta."

Lue myös:

    Uusimmat