Presidenttiehdokas Kyllönen Itämeren tilanteesta: Venäjästä halutaan tehdä yksin se mörkö

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen kertoo mitä Tarja Halonen hänelle edustaa 0:23

Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen arvioi, että Suomi on liian kallellaan sotilasliitto Natoon. Kyllösen mukaan tästä on esimerkkinä Naton kanssa muutama vuosi sitten solmittu isäntämaasopimus.

Isäntämaasopimuksen tarkoituksena on helpottaa käytännön järjestelyjä, jos Nato-joukkoja saapuu harjoittelemaan Suomen tai Ruotsin alueelle, ja se koskee myös mahdollista kriisiajan tilannetta. Kyllösen mielestä sopimus ei ole edistänyt rakentavaa ja rauhanomaista vuoropuhelua Itämeren alueella.

– Tämä oikeastaan kuvastaa tätä aikaa, kun rakennetaan uhkakuvia. Venäjästä halutaan tehdä yksin se mörkö, joka on joka suuntaan näyttämässä voimaa, kun olemme myös (itse) isäntämaasopimuksen ja Natoon kallellaan olemisen kautta lisänneet jännitteitä, hän sanoo STT:n haastattelussa.

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi Naton isäntämaasopimuksen viime vuonna selvin äänin 291–21. Sopimusta vastaan äänestivät tuolloin Ruotsin vasemmistopuolue ja osa ympäristöpuolueen edustajista.

Suomessa sopimus hyväksyttiin aikanaan hallituksen ja presidentin päätöksellä eikä sitä tuotu eduskunnan käsittelyyn. Kyllönen kuitenkin toivoisi sopimuksen parlamenttikäsittelyä myös Suomessa.

– Olisin valmis avaamaan asian nimenomaan tästä näkökulmasta, että sopimus saisi demokraattisen (eduskunta)käsittelyn. Kansalaisilla olisi tällöin mahdollisuus tietää, mistä on kysymys ja mihin meidät on sidottu ja velvoitettu.


Lue myös:

    Uusimmat