Presidentti Trump joutuu virkasyytteeseen – "Presidentti uhka kansalliselle turvallisuudelle"

3:51
Yhdysvalloissa asuva Jorma kertoi MTV Uutiset Livelle, mitä mieltä hän on presidentti Donald Trumpista.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen enemmistö on äänestänyt presidentti Donald Trumpin virkasyytteen molempien kohtien puolesta. Ensimmäinen kohta koskee vallan väärinkäyttöä ja toinen kongressin lainkäytön estämistä.

Kymmentuntisen keskustelun jälkeen syytteen ensimmäinen kohta meni demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa läpi äänin 230–197 ja toinen kohta äänin 229–198.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä, koska hänen katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia. Häntä syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Asia siirtyy seuraavaksi republikaanienemmistöisen senaatin käsittelyyn, ja syytteistä järjestetään oikeudenkäynti.

Presidentin mielestä demokraatit ovat vihan syövyttämiä

Samaan aikaan kun Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti Washingtonissa presidentti Trumpille kaksi virkasyytettä, kampanjoi hän Michiganissa tuhansien tukijoiden edessä.

Trump jatkoi tuttuun tapaansa edustajainhuoneessa enemmistöä pitävien demokraattien sättimistä. Hän sanoi puolueen jäsenten olevan vihan syövyttämiä ja syytti demokraatteja siitä, että näiden tavoitteena olisi "kymmenien miljoonien isänmaallisten amerikkalaisten" äänten mitätöinti.

Tällä Trump viittasi siihen, että virkasyytteeseen joutuvaa presidenttiä voi teoriassa uhata viraltapano.

"Presidentin holtiton toiminta tekee virkarikossyytteen välttämättömäksi"

Aiemmin oikeudenkäynti on aloitettu kahdesta presidentistä, Andrew Johnsonista 1868 ja Bill Clintonista 1998. Kumpaakaan ei lopulta poistettu tehtävästään.

Vaikka suurella todennäköisyydellä senaatin republikaaniedustajat äänestävät syyttömyyden puolesta, demokraatit sanoivat, että todisteet Trumpia vastaan olivat musertavia.

– On traagista, että presidentin holtiton toiminta tekee virkarikossyytteen välttämättömäksi. Hän ei antanut meille muuta vaihtoehtoa, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi.

– Presidentti on jatkuva uhka kansalliselle turvallisuudelle ja vaaliemme eheydelle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja