Mainos

Presidentti tapasi puoluejohtajat: Niinistö hillitsi turvapolitiikalla elämöintiä

Presidentti Sauli Niinistö hillitsi keskustelua yhdysvaltalaissotilaiden osallistumisesta Suomessa pidettäviin sotaharjoituksiin tavatessaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Harjoitukset ovat teknisiä, eikä niillä ole vaikutusta Suomen turvallisuuspoliittiseen linjaan.

5:03

Presidentti muistutti, että harjoituksilla ei ole vaikutusta Suomen suhtautumiseen NATO:on eikä Suomen puolustusratkaisuun.

Viime päivinä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on rönsyillyt varsin vapaana, kun sekä vasemmistoliiton että SDP:n edustajat ovat peränneet selvityksiä amerikkalaisjoukkojen harjoittelusta Suomessa.

Äänessä ovat olleet niin puolustusvaliokunnan jäsenet Mika Kari (sd.) ja Markus Mustajärvi (vas.) kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp.).  Harjoituksia ovat kommentoineen myös pääministeri Juhja Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (PS).

Presidentti ei tiedotustilaisuudessa vaikuttanut tyytyväiseltä harjoituksista nousseeseen kohuun. Asiasta keskusteltiin tänään, kun presidentti tapasi eduskuntapuolueiden puheenjohtajat virka-asunnollaan Mäntyniemessä.

Niinistö ei kuitenkaan suoraan kommentoinut viime päivien keskustelua muun muassa Suomen tärkeimmistä kumppaneista.

– Minä pysyn vain pilareissani, sanoi Niinistö.

Presidentin  mainitsemat pilarit, joihin turvallisuus hänen mukaansa perustuu, ovat oma maanpuolustuskyky, NATO-kumppanuus, EU ja yhteistyö Ruotsin ja USA:n kanssa. Pilarin yksi osa on yhteistoiminta Venäjän kanssa.  

Niinistön mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ja presidentin tapaamisten (TP-UTVA) käytäntöjä muutetaan siten, että erityistä mielenkiintoa herättävistä sotilaallisista harjoituksista saadaan jatkossa tarkemmat selvitykset.

Tähän asti puolustusministeriön valmistelemat harjoitussuunnitelmat on käsitelty vain yleisellä tasolla.


Juttua muokattu klo 16.30: turvallisuuspolitiikan pilareiden muotoilu korjattu STT:n viimeisen version mukaiseksi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.