Mainos

Presidentti tai yksittäinen ministeri ei voi yksin päättää sotilaallisesta avusta

Presidentti tai yksittäinen ministeri ei voi yksin päättää sotilaallisen avun antamisesta tai pyytämisestä vaan koko valtioneuvoston on osallistuttava päätöksentekoon, sanoo eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Valiokunta näytti perjantaina vihreää valoa korjatulle lakiehdotukselle päätöksenteosta kansainvälisen avun antamisessa ja pyytämisessä.

Viime joulukuussa valiokunta piti hallituksen silloiseen esitykseen sisältyneitä säännöksiä perustuslain vastaisina.

Perustuslakivaliokunnan mukaan sotilaallinen kansainvälinen apu pitää kiireellisessäkin tilanteessa rajata yksittäisen ministeriön toimivallan ulkopuolelle.

– Nämä katsottiin sen kokoluokan asioiksi, että perustuslain mukaan sellaisista päättämistä ei voida antaa yksittäiselle ministerille vaan siinä tarvitaan koko valtioneuvosto mukaan sitä päätöstä tekemään, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi STT:lle.

Myöskään presidentti ei voi päättää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä sisältävästä avusta niin sanottuna sotilaskäskyasiana.

– Perustuslakivaliokunta katsoi, että tällainen apu ei ole sotilaskäskyasia vaan se on ulko- ja turvallisuuspoliittisesti merkittävää päätöksentekoa ja silloin presidentti ei toimi puolustusvoimien ylipäällikkönä vaan presidenttinä, joka tekee ulko- ja turvallisuuspoliittiset ratkaisut yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, Lapintie sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.